Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6464245 www.bgdnes.bg

Радев връща българи с портал

Ще свързва онлайн емигрантите с бизнеса

Надя Панкова

Портал за връзка между инвеститори и българи в чужбина се нае да направи президентът Румен Радев. По време на визита сред българската общност в Чикаго държавният глава подчерта, че е от ключово значение младите българи зад граница да имат връзка с компании, търсещи кадри у нас.
"Подобен информационен портал може да съществува само на доброволна основа и за неговото изграждане и актуализация ще бъде необходима подкрепата на Министерството на външните работи, Българската агенция за инвестициите, българските посолства и консулски служби", заяви Радев. Държавният глава, който посети и българското училище в града "Джон Атанасов", подчерта, че страната ни ще продължи да съществува единствено ако залага на образованието.
"Ако не виждат условия за развитието си в България, хората ще продължават да я напускат", предупреди Радев. Затова и подчерта важността от създаването на портала за връзка на мигрантите ни с бизнеса у нас. "Рекламирането на страната ни пред потенциалните инвеститори не трябва да залага на ниските разходи на труд, а на качеството на човешкия капитал, за което е необходимо засилването на връзките между образователните и научните институции и бизнеса. Подобна информационна платформа следва да съдържа данните както за личния опит и експертизата на даден професионалист, така и за сферите на дейност и проектите на инвеститора", поясни още държавният глава. По думите на президента няма да се създава "регистър на българите в чужбина", както са изтълкувани намеренията му. "Никоя институция в България не може сама да върне българите от чужбина в родината. Става въпрос за информационен портал, в който търсещите работа в България наши сънародници зад граница да намират информация за възможностите за професионална реализация в съответствие със своето образование, квалификация и опит, а бизнесът - подходящите кадри за своите проекти", разясни президентът.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама