Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6466038 www.bgdnes.bg

МИЛИАРД И ПОЛОВИНА ГЛОБА ЗА РУСКИ ПЕРАЧИ

Темида налага нечувано наказание!

1 000 000 000 евро превъртат у нас Елизабет и Дмитрий

Ваня ТОДОРОВА
Темида не е на себе си! Колосалните 1,4 милиарда лева глоба общо отнесоха двама перачи на пари след решение на съда вчера. Всеки от осъдените трябва да плати по по 698 млн. лева. Рускинята с финландски паспорт Елизабет Елена вон Месинг и съучастникът й Димитрий Абрамкин получиха и по десет години затвор заради пране на 1 милиард евро в България. Двамата бяха арестувани в съдебната зала.
Рускинята прие тежко решението на Софийски градски съд (СГС). Притеснена, тя започна да звъни на близки в Москва, тъй като има болно сърце, помоли адвоката си да й купи 3-4 стека цигари, съобщава "24 часа".
Делото се води от 2012 г. и многократно бе отлагано заради влошеното здраве на подсъдимите и семейни проблеми. Разследването започна през 2008 г. Елизабет и Дмитрий й бяха задържани на 23 май 2008 г. Осем месеца по-късно тя бе пусната под гаранция, а след още два той също излезе от ареста.
Биографията на скандалната Елизабет е като сюжет от трилър. Тя е рускиня, но след брак с финландец носи фамилията Вон Месинг. По думите й съпруг е работил за руските разузнавателни служби. В по-младите си години Елизабет минава за красавица с опасен чар. Бурният й живот е пълен с любовни авантюри и афери, стана ясно след ареста й. Освен на заможни мъже Елизабет-Елена успява да привлече вниманието и на руската Федерална служба за безопасност. Причината е умението й да пере пари. Месинг влиза за първи път в полезрението на руските служби в началото на 1990 г. От септември 2006 г. тя започва да легализира спечелени от контрабанда пари.
Според данни на разследването Елизабет инвестирала пари в България, които са придобити по престъпен начин. След това чрез определени сделки, прехвърляни в други компании милионите са връщани в Русия, вече изпрани и чисти. Това е ставало чрез имоти и главно с прехвърляне на дялове в дружества, т.е. промяна на собствеността. Само за няколко месеца Елизабет "превъртяла" през наши банки 1 милиард евро, установяват разследващите. Рускинята става едноличен собственик на фирма "Оптима Ка" ЕООД на 18 април 2007 г. Няколко месеца по-късно дружеството е регистрирано по ДДС.
Дейността на "Оптима КА" е разследвана след сигнал от руската ФСБ за трансфер на пари с неясен произход от Русия към България. Става въпрос за множество фиктивни сделки, чрез които капитали от Санкт Петербург са минавали през "Оптима КА" до компания, регистрирана в Естония. Част от средствата са били превъртани през банкови сметки и към компании в офшорните зони - Кипър, Дубай, Хонконг.
Аферата е една от най-големите, свързана с пране на пари в Източна Европа. Тя стана публично достояние, когато наши и чужди медии съобщиха, че властите в София са арестували двама души във връзка с разследване за пране на руски пари в размер на 1 милиард евро. Само за един ден службите у нас засекли банков трансфер от около 10 млн. евро. Елизабет и съучастникът й Дмитрий са арестувани при акцията на прокуратурата и ДАНС на 23 май 2008 г.
В интервю Месинг твърди, че: "сумата от 1 млрд. евро са оборотните пари на фирмата". Допълва, че не знае защо е предявено обвинение срещу нея. Според нейната версия българските разследващи органи са заблуждавани от група хора в страната. Те искали да съсипят бизнеса й, който основно е "в сферата на финансовите услуги". Елизабет обяснява, че основала фирма в България заради ниските такси за превод на пари в чужбина - 0,35 процента. За руските банки този процент по това време е 1,5%.

Афери във Финландия

Собственичката на фирма "Оптима Ка" е била обвинена и осъдена за данъчни измами във Финландия десет години преди да бъде закопчана у нас. Това съобщава агенция Франс прес дни след ареста на скандалната руския. По това време тя счупи рекорда за най-висока стойност на запорирани имоти и пари в България. Става въпрос за богатства на стойност близо 24 млн. лв., които са блокирани по искане на Комисията за имущество, придобито от престъпна дейност. Запор е наложен на дружествени дялове от "Оптима КА", апартамент в София и банкови сметки. Само в една от тях бизнесдамата има 12 милиона, в друга още 5,5 млн. лева.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама