Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6474621 www.bgdnes.bg

Проф. Станка Маркова, сексолог: Порното прави импотентни младите мъже

Дядовците ни не са имали телевизор, яли са праз и орехи и не са пропускали вечер

Коя е тя
Пpoф. Станка Мapкoвa е почетен председател на Бългapcкaтa acoциaция нa cпeциaлиcтитe пo здpaвни гpижи. Дoцeнт е от Мeдицинcкия yнивepcитeт, както е и сред основателките на Фaкyлтeтa пo cecтpинcкo дeлo към Мeдицинcкaтa aкaдeмия в София. Маркова е пpeпoдaвaтeл пo здpaвни гpижи и oткpивa нaпpaвлeниe пo coциaлнa ceкcoлoгия.

Бисерка БОРИСОВА


- Проф. Маркова, преди дни излезе проучване, според което гледането на порно съсипва мъжката потентност. Споделяте ли това мнение?

Реклама


- Отдавна съм стигнала до този извод и без проучване. Знам го от практиката ми. Все по-често идват клиенти със сексуално разстройство - заради много ранно и много продължително гледане на порно и заради мастурбиране. Гледането на порно и мастурбирането винаги изместват във времето първия истински полов акт с жена, което води до сериозни проблеми.


- Какви са тези проблеми?


- Порното нанася сериозни поражения върху незрялата психика на младежите, които още не са спали с жена, и им създава комплекси. В порнофилмите мъжете са подбрани. Всички са напомпани, с големи размери. И един тийнейджър, като си погледне скромните откъм размер дадености в гащите, получава комплекси. Така дълго отлага първия полов контакт, защото счита, че не е "както трябва". А ако в един момент все пак се реши, то заради тези притеснения актът е кратък и не толкова успешен. И младежът отново се връща към порното и мастурбацията. Имала съм куриозен случай, в който мъж ми призна, че вече не можел да мастурбира с лявата ръка, защото му била много слаба и стигал до удоволствие само с дясната. Представяте ли си какво усилие му коства, до какво го е довело многочасовото гледане на порно!


- При двойките как се отразява гледането на порно?


- Различно е. Ако са по-възрастни, с дългогодишен брак, може да действа добре. Да им се яви като някакъв стимул, да видят нещо ново. Но съм имала и случай, при който младо семейство искаше да има деца, а не ставаше. Мъжът изпитвал удоволствие и свършвал по всички други начини, които са гледали в порното, но не и във вагината на жената, за да я забремени. Това са наистина тежки случаи. Има го и момента при някои възрастни мъже, които след толкова години гледане на порно вече престават да се възбуждат и от него. Накрая напълно загубват интерес към секса.


- Ако порното е толкова опасно, но порноиндустрията си процъфтява, държавата да се намеси ли?


- Това е световен проблем и една държава нищо не може да направи. Ако реши да се меси, ще я обвинят в цензура. По-скоро трябва да има много строг контрол от родителите.


- В съвременното общество любовта отстъпи пред секса. Колко може да издържи качествен секс без любов в една връзка?

Реклама


- Неминуемо в такава връзка идва бързо моментът на пресищането. Сексът е най-хубав, когато хората започват с любов. Когато си държат ръцете, когато кожата и косата настръхват, когато усетиш пеперудите в стомаха. И после постепенно да се търсят нови дразнители и разнообразие в секса. Но има такива двойки, които "изсипват" всичко наведнъж. Каквото знаят за секса от порното, правят го за няколко месеца. После изведнъж губят желание за секс, защото вече са пробвали всичко. Често жените са тези, които бързат и искат да приложат всичко видяно. Признавали са ми дами, че те са предлагали на партньора си да направят тройка и всичко друго, което са гледали в порното. Така идва пресищането. Губиш тръпката, чувството за любов се притъпява. Важна е дозата, хора! Прекаленото е отрова и това важи и в секса. Не казвам, че не трябва да се прави секс всеки ден, а че не трябва да бързаме да направим всичко, което сме видели и прочели.


- Навремето обществото е било много патриархално и консервативно. Дали днес не критикуваме порното точно заради това?


- О, не. Дори не можем да правим сравнение между някогашното и днешното българско общество. Сега децата още на 14-15 години най-спокойно си говорят кой с кого е бил. И ако някоя е девствена на тая възраст, едва ли не никой не я харесва. Това е световна тенденция и България няма как остане извън нея. А навремето жените са се женили девствени. И какъвто мъж й се случи - с голям, с малък, бърз, бавен, за нея това е мъжът. Тя няма база да сравняване и си мисли, че всички мъже са като нейния. Днес обаче води любопитството между жените. Да пробват различни "видове" и после да сравняват. И това до някаква степен се дължи на гледането на порното.


- Бабите и дядовците ни правили ли са истински секс, или само са правили много деца, които да работят на нивата?

- Правили са истински секс, разбира се! Имала съм пациенти, 70-годишни, които от сватбата до днес не са пропускали вечер! Дядото имаше израз: "Не мога да заспя, докато не улабя жилата". За бабите и дядовците ни сексът е бил много як навик в годините. Задоволявал е емоционалното им здраве и самочувствие, бил е норма. Те са работили тежък селскостопански труд. Не са имали телевизори и молове. Работели са, а вечер са правили секс, защото е бил единственото им развлечение. До ден днешен най-бедните народи са с най-висока раждаемост, защото сексът им е сладостта от живота, те нямат пари за други удоволствия.


- Храната оказва ли влияние върху потентността? Мъжете днес са вегетарианци, вегани.


- Няма проучване върху сексуалния живот на веганите и вегетарианците, но предполагам, че са много добри в секса. Защото ядат много ядки, а ядките са голям афродизиак. Особено лешниците, орехите. Те съдържат много фосфор, който е градивен елемент на спермата. Дядовците ни навремето също са яли афродизиаци, но не са знаели че са такива. Яли са много праз, чесън, сирене и орехи. В Стара планина, където бях навремето селски лекар, редовно се ядеше попара с орехи и масло за закуска. Също къпини, малини, ягоди, боровинки - това са все афродизиаци. Е, мъжете тогава си ядяха и сланина - но винаги с праз или чесън. Постеха периодично и така организмът се изчистваше от мазнините, с които не бива да се прекалява, когато говорим за потентност.


- Можем ли по външния вид на човек да преценим дали прави качествен секс?


- Този, който се хвали, най-често не прави. Истинският мъжкар обикновено не говори, той се усеща. Но външността лъже. Може някой мъж да е невзрачен, но да е добър любовник. Що се отнася до белезите - големи уши, голям нос, големи ръце и прочие, всички жени гледаме по тях, но научно доказателство за това няма. Все пак по мои наблюдения, смятам, че мъж с по-чип нос в повечето случаи не е толкова надарен. Но и това не е доказано.


- Кои мъже в Европа са по-добри в кревата - северняците или южняците?


- По принцип южняците. Колкото по на юг се отива, толкова по темпераментни са мъжете, с по-високо либидо.


- Жените обаче споделят, че южняците по-бързо "палят", но и по-бързо "прегарят". Докато скандинавците са по-издръжливи.


- Абе, те южняците бързо свършват, ама и бързо повтарят!


- Има ли самочувствие българинът на голям любовник?


- По-средно интелигентните хора - да не кажа по-примитивните, са по-добри в леглото. Всичко идва от мозъка. Когато мозъкът ти е зает с важни проблеми за решаване, по-рядко имаш време и желание за секс. А на човек с по-малко отговорности какво му е: люсне ракията, улаби жилата и толкоз!


- Дамите в България обичат ли секса, или го правят по принуда, в ролята на майки домакини?


- Преуморени са жените в България, особено когато са с деца и няма кой да им помага. Но трябва да разберат, че главоболието им ще мине именно с качествен секс.


- Има ли професии, които се славят с добри любовници? На политиците и футболисти им се носи слава?


- Политици?! Глупости! Те въобще не са добри любовници. Е, да - ако сменят постоянно жената с по-млада и още по-млада, ще имат добър сексуален живот. Това важи за всякакви шефове, бизнесмени и прочие мъже с много власт, които имат възможност да си сменят любовниците. Но като цяло по професии не можем да правим обобщения.

Реклама
Реклама
Реклама