Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6482132 www.bgdnes.bg

Бебе спасява Любо Гребеца

Бебе е на път да спаси бандит от "Наглите". Делото срещу Любомир Димитров - Любо Гребеца може да започне отначало заради жена от съдебния състав, която трябва да роди до месец, научи "България Днес".
Ако бебето изпревари присъдата, процесът за убийствата на Иван Пайнавелов-Сапата и Юлиян Лефтеров-Кунгфуто ще рестартира. Затова съдия Николай Николов побърза да насрочи няколко заседания за следващия месец, предвид "състоянието на члена на съдебния състав".
Въпреки бързането вчерашното заседание отново бе отложено. На Гребеца му прилоша и от подсъдимата скамейка се озова в линейката към МВР болница. Похитителят от "Наглите" от сутринта се оплаквал от замайване, главоболие, слабост в краката и ниско кръвно.


В Съдебната палата го прегледала д-р Йорданова, която установила, че подсъдимият действително е блед и не изглежда никак добре. Получил едно хапче парацетамол и отказал да се вика Бърза помощ. Кръвното му било 110/70, а пулсът - 90. "На такива показатели някои хора биха завидели", коментираха от обвинението. Вещи лица медици, които трябваше да четат експертизи, коментираха в коридорите на съда, че Гребеца може да е взел хапче, което сваля кръвното, за да бави делото.
Въпреки това прокурорът Бисер Кирилов пожела медицинско лице да присъства в залата и да прегледа Гребеца. "Та той беше заспал преди малко", обърна се Кирилов към съдията. Похитителят действително стоеше със затворени очи и кимнала глава през повечето време, а до залата се довлачи едва-едва.
"Замаян съм, не мога да си движа краката", ожали се Гребеца пред съда. Магистратите отчетоха, че той наистина е със затруднен говор. "С оглед на външното състояние подсъдимият да бъде отведен в конвойното и незабавно да се извика Бърза помощ", разпореди съдията. Щом дошли, лекарите преценили веднага да откарат известния кримигерой към МВР болница.

Реклама


Внезапното неразположение на Гребеца идва няколко месеца след като съдът отказа да го освободи предсрочно от панделата. В момента той излежава 10-годишна присъда за отвличанията с "Наглите" в затворническото общежитие в Кремиковци. Там той се радва на облекчен режим, работи като лавкаджия и два дни му се броят за три излежани.
Похитителят стиска зъби, защото е сметнал, че му остават още няколко месеца от присъдата. Според запознати, ако делото за убийствата започне отначало, а присъдата му изтече, Гребеца може да се окаже на свобода. Това също го притеснявало, защото той се бои, че враговете му ще му посегнат.
Негови съкафезници разказали, че Гребеца се страхува и дори не пипва затворническата храна. Не е изключено това да е причина за неразположението му, коментират запознати.
Според прокуратурата Сапата и Даниел Димитров-Релето решават да инсценират отвличането на Кунгфуто, за да вземат откуп от заможния му вуйчо Александър Чонков. Сапата и Гребеца трябвало да нападнат Кунгфуто пред дома му, а Релето да шофира, но нещата се объркали. Бандитите се скарали с мнимата си жертва заради охранителни камери, които ги заснели. Кунгфуто опитал да ги успокои, но Гребеца полудял. От яд го ударил няколко пъти по главата и решил да го ликвидира, разказват свидетели по делото.


Авери го заковават

Някогашните авери и съучастници на Гребеца станаха причина той да гние зад решетките. Похитителите започнаха да се топят един друг и така някои отърваха затвора. Един от пропелите е Валентин Янев - Вальо Бореца. Още през 2010 г. друг член от групата - Данчо Релето, посочи на криминалистите къде са двата гроба на Сапата и Кунгфуто в Плана планина.

Аделина ГЕОРГИЕВА

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама