Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6489109 www.bgdnes.bg

Плевнелиев се разведе

Един месец траело делото между съпрузите

С Юлияна не живеем заедно от година, обяви самият той пред "24 часа"

Надя Панкова

Снимки: Владимир Стоянов, Николай Минчев и Борислав Трошев

Президентът Росен Плевнелиев не е в процес на развод. Бившият държавен глава е окончателно разведен пред закона, показа проверка на "България Днес". Двамата с половинката му Юлияна не са семейство от 18 януари тази година, показа справка в регистрите на Софийския районен съд.
Делото за развод на експрезидента е започнало на 12 декември 2016 г. Въпреки че Плевнелиев твърди, че още е в процес на раздяла със съпругата си, разводът им е факт. Големият син на Росен и Юлияна - Асен, също е страна по делото с №72520 в СРС. Малкият Павел не фигурира като страна в развода между родителите си, сочи още справката.


Юлияна и бившият държавен глава подали молба за развод на 12 декември, а ден по-късно делото вече е образувано, сочи още документацията на съда. На практика процесът по развода е бил само месец, тъй като на 18 януари двамата вече са официално разделени пред закона и делото е приключено. Разводът е по взаимно съгласие. Самият Плевнелиев открехна за пръв път завесата пред брачния си живот и призна пред вестник "24 часа", че бракът му е в миналото.

Реклама

"Истината е, че моят брак със съпругата ми Юлияна е минало. Живеем разделени повече от година. Процедурата за развод по взаимно съгласие отдавна е в ход, като документите са в съда. Оставаме добри приятели и посветени родители, действаме и мислим изцяло в интерес на децата", разказва Плевнелиев.


Но пропуска да обяви, че вече е свободен пред закона мъж, а бившата първа дама - само майка на децата му, а не негова съпруга. Делото им за развод е било гледано при закрити врата, а инициатор е била първата дама. Самата тя от години страни от обществения живот и никога не е била на протоколни събития редом до съпруга си. И именно затова бившият държавен глава решил да повдигне завесата за брачното си състояние. А за да не предизвиква "булевардни клюки", както сам се изразява, Плевнелиев премълчава, че вече е разведен мъж. Но пък разкрива, че повече от година не живее заедно с Юлияна. За децата си бившият държавен глава е абсолютната дискретност, въпреки че големият му син е част от съдебния процес при развода.

Според юристи причината е, че Асен ще бъде разпитан при кой от двамата родители би желал да живее като непълнолетен, докато малкият Павел, който е малолетен, ще е зависим от решението на съда дали да отиде при мама или при татко.


"Съзнателно пазех своя личен живот от прекалена публичност. Знаех, че българският народ очаква от своя президент да работи денонощно и посветено, а не да присъства ежедневно в булевардните хроники", разказва още Плевнелиев пред "24 часа". Той години наред бе разпитван защо няма първа дама при официални събития и визити до себе си. Юлияна пък нехаеше за протоколите, държеше децата й да не са под светлините на прожекторите и около нея и семейството й да няма постоянно гардове от НСО.

Самата първа дама не даде нито едно интервю и не направи нито един коментар за отказа си да стои до съпруга си на жълтите павета и по официални събития. Въпреки това семейство Плевнелиеви се опази от скандала на един развод, докато държавният глава бе на "Дондуков" 2. Двамата им синове Павел и Асен пък си останаха скромни деца, почитатели на футбола и далеч от прожекторите. Семейството на Плевнелиев предпочита това да остане така и бившият държавен глава отсече, че темата за развода му е приключена и повече няма да я повдига пред никого.

Реклама

И съпруга №2 запазва
фамилията му

Втората бивша съпруга на президента Росен Плевнелиев - Юлияна, също ще остане с фамилията на половинката си. Това стана ясно от проверка на "България Днес". Първата съпруга на Плевнелиев – Вероника, и до днес е Плевнелиева, въпреки че двойката е разведена от години. Юлияна също решила да запази фамилията на бившия президент.
Че в семейството им обаче нещо куца, стана ясно преди години. Стартът на развода във фамилията е започнал окончателно още докато Плевнелиев бе президент.

Това стана ясно и от папарашки снимки, на които тогавашната първа дама бе изловена да пазарува храна за вкъщи за един човек, ужасно отслабнала и шофираща далеч по-скромна от предишната си кола - мъничък "Фиат". През годините като първа дама топпапараците на "България Днес" изловиха Юлияна под ръка с неин доста близък приятел, а злите езици коментираха, че двамата са повече от добри познати. Дискретността на Юлияна и джентълменското отношение на Плевнелиев не позволиха никакви скандали около семейството им, докато той беше държавен глава.

Далеч преди да се заговори, че неохотата на първата дама за публични изяви е нещо повече от принцип, Юлияна показа, че в семейството нещо не върви. Първата дама странеше от кръга на съпруга си и често критикуваше партията, която го номинира за президент. Юлияна предпочиташе да дружи с приятелите си отпреди известността на Плевнелиев и дори премести офиса си "в легнало положение".
Именно така програмистите във фирмата й "Мейзлабс" работеха през деня - полегнали на килимчета, възглавки, с лаптопи в скута. Дори бяха завъдили мишка за офисен любимец. Вместо при съпруга си Юлияна прекарваше вечери с колегите си на по питие в "Мазето". След което премести офиса си в центъра на столицата и не криеше, че един от колегите й и неин съдружник - Камен, е по-близък от повечето. Нито Юлияна, нито Плевнелиев обаче някога са коментирали дали имат друг човек до себе си преди развода, въпреки че и двамата бяха "сватосвани" с хора от екипите си.

За да няма разправии, дариха всичко на синовете си

Малко преди развода си Росен Плевнелиев и половинката му решават да се погрижат за бъдещето на синовете си, показа проверка на "Българя Днес". Вместо да делят общото имущество пред съда, двамата предпочитат да го прехвърлят на наследниците си Асен и Павел. Така с няколко подписа невръстните младежи на практика се превръщат в мултимилионери.


Прехвърлянето на семейното богатство започва в края на 2016 г. Ден преди Коледа Росен и Юлияна се явяват пред нотариус, за да дарят на синовете си имотите си в баровския "Резиденшъл парк София". Затвореният комплекс в полите на Витоша преди години бе вдигнат лично от Росен Плевнелиев, докато все още бе бизнесмен. Като управител на фирмата строител Плевнелиев запазва за себе си две огромни вили заедно с гаражи, пристройки и открит басейн. Скъпарските постройки са с площ 254 и 478 квадратни метра. От 32 декември миналата година техни собственици стават двамата синове на президента. Към днешна дата цената им според брокери е няколко милиона лева.
Като специално условие към договора за дарение е посочено, че Росен Плевнелиев си запазва правото на ползване върху тях. Това на практика е и единственото място, където бившият държавен глава може да живее днес. Малко преди раздялата си със съпругата той ударно разпродава останалите апартаменти, ателиета, парцели и къщи, притежавани от него. Огромна част от прибраните милиони левове също са дарени на наследниците му, твърдят запознати.
Даренията за синовете Асен и Павел продължават и след официалния развод на Плевнелиеви. Документи от Имотния регистър показват, че в началото на май тази година Плевнелиев и Юлияна прехвърлят на наследниците си и вилата в град Черноморец. Скъпарският имот е вдигнат върху скалите на метри от морския бряг.
През последните години според запознати струващият стотици хиляди евро имот се ползва основно от бившата първа дама. Юлияна Плевнелиева дори е забелязвана в къщата в компания на други мъже, разкриха пред "България Днес" хора от градчето. Самият Росен Плевнелиев не е стъпвал в Черноморец от почти десетилетие. Летните си почивки президентът предпочита да кара в Гърция, където също има скъпарско имение. Логично като условия към договора за дарение е вписано, че бившата първа дама си запазва пожизнено правото на ползване върху имота.
Освен морската вила Плевнелиева също си запазва солидна част от фамилното богатство след развода. Нейна собственост остават двете бивши семейни фирми, прекръстени днес на "Алтеладиа" и "Алтеладиа консулт". Дружествата се занимават със строителство и продажба на недвижими имоти.
Освен строителството първата дама притежава и още над 10 декара парцели в Черноморец. Имотите също са разположени близо до морето и към днешна дата струват няколко милиона лева, обясняват брокери. Чрез фирмата си "Алтеладиа" Плевнелиева наскоро е на път да се сдобие и с огромна резиденция в разложкото село Баня. В скъпарския курорт Росен Плевнелиев имаше и друга къща, но я продаде преди месеци.
След поредицата дарения към синовете си на практика Росен Плевнелиев остава без никакво недвижимо имущество на свое име. Единствено изключение е даденият му от държавата за ползване офис от 192 квадрата на столичния бул. "Цариградско шосе".
В медийни публикации името на президента се свързва и с няколко офшорни дружества, които имат солидни проекти за застрояване в Черноморец и планината Рила. Собствеността на регистрираните в Малта дружества и до днес остава неясна. За сметка на това чрез тукашните си фирми те вече са реализирали няколко проекта по морето.

Реклама
Реклама
Реклама