Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6490145 www.bgdnes.bg

Стоянка продаде фаталната си къща

Понеже не може да направи сама ремонт

В нея се обичали с Нейчо, счупи крак и я обраха

Лили АНГЕЛОВА

Великата актриса Стоянка Мутафова продаде къщата си в Драгалевци вече официално. Сумата не е висока - под 50 000 лв. Дъщерята на актрисата Муки получи документите, а Госпожа Стихийно бедствие тъжно сподели:
"Моето най-хубаво място за през лятото! Такива спомени имам там с любимия ми Нейчо Попов. Няма как да не ми е мъчно", тъжна е Мутафова.


Няколко пъти в последните години актрисата пада и дори си счупи ръката на вилата в Драгалевци. Този факт отказа комичката ни да продължава да се грижи за малката си къщичка.
"Тя вече се нуждае от ремонт, и то цялостен. Няма кой да го направи, защото ние с Муки сме две жени и нямаме време постоянно да седим над главата на майстори. Така решихме, че ще продадем този имот, колкото и да сме тъжни двете сега", сподели Стоянка. Актрисата и щерка й не споделят сумата, за която са се разделили с любимото място, но според близките им тя не е по-голяма от 50 000. "Тук са всичките ни спомени, те не са свързани с пари. Но през годините толкова пъти бяхме обирани и тук, че вече нямам сили да се боря с всичко това", категорична е актрисата. Факт е, че преди пет години от имота в Драгалевци изчезват ценности, които така и никога не се намират. "Помощничката ни, едно момиче, не беше заключила вратата. Тя явно имаше пръст тогава в цялата работа и сигурно се облажи, защото после изчезна и дори не си вдигна телефона, когато с майка ми я търсихме", спомня си днес Муки.
Освен щастливите мигове двете актриси имат и тъжни спомени в Драгалевци. "Няколко пъти падах и се контузвах тежко. Ръка съм си чупила, заключвала съм се и съм спала отвън, имам много приключения тук", казва през сълзи Стоянка. Никога обаче тя не била и помисляла за продажба на имота.

Реклама


"Но след като се случи това, че ни взеха всички спестявания от апартамента в "Лозенец", си казах, че все от нещо трябва да живеем, и така дойде идеята ни с Муки да продадем виличката", разказва Стоянка, а дъщеря й продължава: "Наивни бяхме с мама, но след тази случка, която разби живота ни, това беше най-доброто, което можехме да направим. Освен това като че ли през годините ни бе трудно с имотите. И с продажбите им, и с това да си ги връщаме".
Муки е права.
В действителност двете жени за малко да останат и без имот в Несебър. Но благодарение на упоритостта на Стоянка това не тава. Преди години Мутафова моли да й се върне имот край морето от общинския съвет в Несебър. Атрактивният парцел на актрисата е в Свети Влас. Той е 400 кв. м. Версията на актрисата е, че навремето държавата й отнела дворно място във вилната зона на града. Затова днес й се полага. "Повече от 50 години "воювах" за този имот и не е честно да го подарявам така, казва Мутафова, а в писмо пише: "Награждавана съм с множество държавни отличия, включително и с орден "Стара планина", първа степен. В края на своята творческа кариера съм и въпреки многогодишната ми трудова дейност не разполагам с достатъчно средства, с които да покривам текущите си битови нужди. Това финансово състояние ме принуждава въпреки напредналата ми възраст да продължавам да работя", пише актрисата.


Тя твърди, че притежавала 409 кв. м. в местността Янкови къшли в Несебър. В далечната 1972 г. държавата й взела земята заедно с още 80 съседни имоти. Това било направено за нуждите на международния туризъм. Както пише в документите от онова време, решението е взето директно от партийната централа, а прецакана била не само Стоянка, но и други хора с имоти там. Взети са земите на треньорката по художествена гимнастика Жулиета Шишманова, на художника Дамян Заберски. През 2003 г. част от тях успяват да си върнат обратно морските владения, но Стоянка и тогава е пренебрегната. Съветниците в Несебър съчувстват на актрисата и решават да й отстъпят безвъзмездно право на строеж върху терен в общината. Мотивът е, че тя го заслужава заради всичко, което е направила за страната ни. Така упоритата Мутафова се сдобива с право на строеж върху 400 кв. м. земя. Кметът на Несебър по това време лично я подкрепил. На общинското заседание той предлага да й учредят безвъзмездно право на строеж заради богатата й творческа кариера и приноса й за развитието на културата у нас. Съветниците си спомнят, че въпреки мощната подкрепа на кмета първата молба е отхвърлена. Неуморната Мутафова пише втора. След нея била възнаградена с парцела.
"Упорит човек съм! Всички трябва да сме такива", казва Стоянка днес. Въпреки 95-те си години актрисата продължава да играе на сцената като 30-годишна.
"Мама наистина е невероятна. Толкова хъс и желание за успех рядко се среща, когато е съчетано с талант. Описала съм изключително забавни и интересни случки с нея в книгата за живота й, която съвсем скоро ще представя официално", сподели от своя страна красивата дъщеря на Стоянка - Мария Грубешлиева.

Продължава да играе

Стоянка Мутафова можете да гледате на следните дати: 13.10 в София със "Столетие мое" в Сатиричен театър "Алеко Константинов". На 26 и 27 октомври тя е във Варна с театър "Българан" с постановката - "Г-жа Стихийно бедствие", а на 30 октомври в "Сълза и смях" отново с "Г-жа Стихийно бедствие".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама