Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6493103 www.bgdnes.bg

Синът на Хайтов: Баща ми с кеф си отиде от този свят!

Елитът на БАН на крака пред знаменития писател

Лили АНГЕЛОВА, снимки: Пламен КОДРОВ

Литературният шедьовър на легендарния български писател Николай Хайтов "Диви разкази" се завръща в ново юбилейно издание 50 години след първото си излизане от печат. Премиерата бе вчера в БАН.


"Баща ми беше изключителен. Помня последните ни срещи, сякаш са днес. До последно той не спря. Един ден ми каза: "Сандо, да знаеш, с кеф си отивам от този свят". Попитах го защо. Отговорът му беше: "Накъдето е тръгнал светът, това не е място за живеене вече", спомни си единият син на Хайтов - Александър. Другият – Здравец, също влезе в ролята на домакин на събитието.

Реклама

"Идеята за новото издание на "Диви разкази" дойде от любопитството ми как днешните млади хора приемат книгата, писана преди 50 години.

То е по-различно от останалите издания, тъй като е обърнато изцяло към младото поколение и е предназначено за изучаване на творчеството на Николай Хайтов в училищата", разказа Здравец. На премиерата в БАН имаше изложба с постерите на десетте участници в конкурса за корица на творбата.


Да разкажат спомените си от досега с бележития български писател Николай Хайтов дойдоха Калоян Паргов, депутат от БСП, Благовест Сендов, ексшефът на културното министерство Георги Йорданов, Иван Гранитски, Атанас Семов и много други.


По-рано тази година в село Яворово за рождения ден на писателя бе организирано и творческо ателие „Хайтов - Димовски“ за деца. На него всички получиха новото издание на "Диви разкази".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама