Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6497525 www.bgdnes.bg

Трансплантират бъбреци на 16 българи в Испания

Юристът преобръща законодателството и спасява живота на нашенците

Любен ДИМИТРОВ

16-те български граждани, които бяха набедени от испанските власти в афера с трансплантации на бъбреци и бяха изключени от листите с чакащи за нови органи, са абсолютно невинни и получиха втори шанс да се излекуват. Битката за живота на нашенците е спечелена от практикуващия с години в Мадрид адвокат София Николаева. Юристът преобърна иберийското законодателство, сезира правната комисия в Европейския парламент в Брюксел и доказа категорично, че сънародниците ни са невинни, имат право на трансплантация и нещо повече - са дискриминирани от испанската държава.


Бъбречно болните "наглеци", както бяха определени българите, които бяха сравнени със сръбски мафиоти и набедени за "източване" на испанската осигурителна система, се оказа, че легално са използвали правата си като европейски граждани.

Реклама

Разследването започва през март 2015 г., след като се забелязва драстичен ръст на броя на българите в листите на чакащи за бъбречен трансплант. Те са обвинени за участие в канал за неправомерно включване на граждани от Източна Европа в системата на социалното осигуряване с цел ползване на безплатно здравеопазване По време на процеса се констатира, че всички са били регистрирани като еднолични търговци, самоосигуряващи се лица или са наети на работа във фирми. Властите решават, че има измама чрез фиктивни договори и трудова дейност и фалшифициране на документи. Няколко месеца по-късно нашенците са осъдени предварително от обществото и са сравнени с известни с брутални балкански мафиоти. По чиста случайност пациентите разбират, че са изключени от листите без спазване на легално установения ред. Те са обвинени в престъпна група, защото са се били запознали по време на хемодиализите.

"Кантората ни входира десетки молби, за да докаже, че всички клиенти ни са с прехвърлени здравни права чрез формуляр S1, също така те са с постоянно пребиваване в Испания в качеството си на европейски граждани, а не туристи", обяснява пред "България Днес" адвокат Николаева. От думите й става ясно, че непознаването на европейските регламенти на испанските власти водят до инициирането на производство срещу сънародниците ни. Това е и становището на г-жа Тейсен от Европарламента, която осъжда Мадрид. Всичко това води до спасяването на живота на българите и до прецедент в правораздаването на Испания. Чрез спечелената битка адвокат Николаева спасява и редица други чужденци, попаднали в същата хипотеза.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама