Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6497539 www.bgdnes.bg

Цената на маслото полудя!

Млякото скача с 40 процента, потреблението се увеличава

Виктория СТОЯНОВА

Маслото продължава да поскъпва драстично! Само за една година в Германия цената на млечния продукт се е увеличила двойно. За това алармира Бенор Рувен, немски експерт от Центъра за междупрофесионална млечна икономика.

Според европейско проучване само за година пакетче от 250 грама масло в Германия се е увеличило двойно - от 1,05 евро на 2 евро. Поскъпването на млечния продукт не се наблюдава само в Европа, а в световен мащаб. Потреблението на масло се е увеличило с над 7% в цял свят. Само за тази година във Франция продуктът е поскъпнал с 5%. 

Реклама

Основна причина за поскъпването на млечните продукти е увеличението на основната им суровина - сурово мляко. През 2017 г. в Европа цената му се е в увеличила с около 40%. Друга причина за поскъпването на маслото е по-високата консумация на шоколад.

През годините поскъпването на хранителни продукти в Европа е ясна индикация за бъдещо увеличение на цените на продуктите и в България. У нас поетапно поскъпване на млечните продукти се наблюдава през изминалите 6 години. По последно изнесени данни на комисията за стокови тържища цената на маслото за година се е вдигнала с над 30%. Вече пакетче от 250 грама краве масло може да се намери за над 4 лева.

Освен кравето масло млякото, сиренето и кашкавалът също ще увеличат цените си.
Друг удар ще е по джоба на хората, които ходят по заведения. Един от основните продукти, използван в ресторантите, е маслото. Продуктът е един от най-натуралните млечни продукти, затова много готвачи го предпочитат пред олиото. Затова се очаква и завишение на ястията, продавани в заведенията. Според наши експерти тенденцията за по-високи цени на млечните храни ще се запази през следващите месеци.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама