Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/6498581 www.bgdnes.bg

Уеа се учи от Кличко

Джордж Уеа, който стана първият африканец, спечелил "Златната топка", е на път да се превърне и в единствения президент на Либерия, тръгнал от футболното игрище.
Той води пред основния си опонент Джоузеф Боакай с около 8 на сто от гласовете. Окончателните резултати не са обявени все още. В Африка това е дълъг процес и в случая може да се проточи до 25 октомври.
Любопитното е, че Уеа се учи на политика от друг световноизвестен спортист и това е боксьорът Виталий Кличко, твърдят анализатори на процесите на Черния континент.
Кличко е кмет на Киев от 2014 г. и се радва на солидна подкрепа в Украйна. Виталий е само на 46 години и мнозина му предричат блестящо бъдеще в политиката и дори президентски мандат.
Уеа старателно е изучил начина, по който някогашният световен шампион печели поддръжници, и успешно прилага някои от тях.
Колкото и различна да е ситуацията в Либерия и Украйна,

навсякъде по света хората са привлечени от силата и успеха, които излъчват победителите в спорта.
И това е основната причина Уеа да е почти сигурният нов президент на Либерия.
Джордж получи куп поздравления от известни личности в Европа, където премина блестящата му футболна кариера.
"Не се случва толкова често спортна личност да ръководи своята страна - коментира мениджърът на "Арсенал" Арсен Венгер. - Поздравления."
Френският специалист очевидно не е бил наясно, че процесът по избор на президент на Либерия не е окончателно приключил.
Както и че мирно предаване на властта в тази държава не е имало от далечната 1944 г.

Арни превзе

Калифорния

Арнолд Шварценегер започва кариерата си като културист и печели всички възможни отличия в този спорт.
След това се хвърля в джунглата на Холивуд, въпреки че в началото познанията му по английски трудно биха могли да се нарекат блестящи

. Оказва се, че е достатъчно просто да гледа навъсено и да трепе лошите. Дори и без да говори много.
В Америка Арни не се задоволява да бъде само филмова звезда. Той се кандидатира за губернатор на Калифорния и печели изборите. Управлява два мандата - от 2003 г. до 2011 г.

Реклама

Ромарио депутат

в Бразилия

Ромарио, който къса противниковите мрежи в тандем със Стоичков през 90-те, днес е депутат от социалистическата партия в Бразилия.
Бившият футболист бори корупцията и се занимава с политика в областта на здравеопазването. Ромарио е чувствителен към

проблемите на социално слабите и инвалидите. Неговата дъщеря Иви е със синдром на Даун.
"Когато чух диагнозата, всичко в мен се пречупи - признава легендарният голаджия.- Животът ми вече не е същият. Не мисля за купони и забавления. Трябва да използвам името си и да помагам на хората."
В Бразилия открито се говори, че Ромарио ще се кандидатира и за президент на страната.

Ердоган желан 

от "Фенербахче"

Съдбата на Турция, а и на света можеше да бъде различна, ако "Фенербахче" беше успял да привлече в редиците си перспективния футболист Реджеб Таип Ердоган през 70-те години.


Като младеж настоящият президент на страната играе успешно за истанбулския "Касъмпаша". Желан е от гранда "Фенербахче", но баща му спира трансфера.
Сега стадионът на "Касъмпаша" носи името на Ердоган. Въпреки това се твърди, че Ердоган подкрепя футболния клуб "Истанбул ББ". Този отбор е съперник на "Лудогорец" в Лига Европа.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама