Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6498599 www.bgdnes.bg

3 г. килия грозят учителката удушвачка

Заради погубено новородено в Горна Оряховица

Искат постоянен арест за Венелина Петкова, ликвидирала нежеланото бебе в парка

Ваня ТОДОРОВА
До три години затвор може да отнесе 34-годишната учителка Венелина Петкова, която удуши новороденото си бебе в парк в Горна Оряховица, твърдят магистрати. По думите им наказанието е меко, но такова е предвидено в Наказателния кодекс за убийство, извършено от майка над бебе по време на раждане или веднага след него. От прокуратурата в Горна Оряховица съобщават, че срещу учителката вече е образувано досъдебно производство именно по този текст от закона. Очаква се от държавното обвинение да поискат постоянна мярка "задържане под стража" за Петкова до дни.
В момента тя е в болница заради усложненията, които е получила по време на раждането в извънболнични условия. Според запознати пред стаята й в лечебното заведение дежури полицай, за да бъде предотвратено евентуално бягство на пациентката. Веднага след като лекарите преценят, че няма опасност за живота на Петкова, прокуратурата ще задейства процедурата по искане на мярка за родилката, обвинена за смъртта на бебето си.
Венелина и съпругът й вече имали три деца – момчета, и четвъртият им син определено явно не е бил желан, заради това и Петкова решава да се отърве от него, предполагат разследващите. Мъртвото пеленаче бе открито удушено в багажника на семейната кола в Горна Оряховица, след като Венелина е приета в болницата. Там лекарите установяват, че състоянието на жената се дължи на скорошно раждане.
Първоначално учителката категорично отричала това да се е случило. След като е притисната до стената от събраните доказателства, накрая пациентката не издържа и признава, че действително е извършила криминално раждане същия ден в градската градина на Горна Оряховица. Според версията й бебето се родило мъртво и затова решила да се отърве от него. Пъхнала го в чанта, която поставила в багажника на семейния автомобил. Смятала да я изхвърли в контейнер за смет, като излезели с мъжа си да пазаруват из града.
Съпругът й не знаел нищо за раждането, твърди Венелина пред разследващите. След предприетите светкавични действия от полицията автомобилът е открит на паркинга пред търговски обект в града. В багажника му е намерена чантата с мъртвото новородено. Според направената аутопсия на трупа майката лъже. Бебето е родено нормално развито и е живяло десетина минути, преди да бъде умъртвено насилствено чрез удушаване, категорични са резултатите от аутопсията.
Шокиращото в случая, освен че майката е убила рожбата си, е, че тя е учителка в основно училище в село Виноград. Венелина е преподавател по история и английски. В сайта на школото е записана като младши учител в прогимназиален етап, специалист по чужд език.
Преди да роди, Петкова е била на работа. Никой от колегите й не е забелязал, че тя е бременна. Тя криела състоянието си по под широки дрехи, освен това била със закръглено телосложение.



Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама