Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6499754 www.bgdnes.bg

Духът на Ванга се яви в Рупите

6 агнета курбан за Петковден

Усещаме я сред нас, категорични са хилядите, почели паметта й

Лили АНГЕЛОВА

Духът на Ванга се появи в Рупите на Петковден! Чудото усетиха хиляди поклонници, дошли да почетат паметта на пророчицата и построения от нея храм "Света Петка Българска" в събота.
"Носим Ванга в сърцето си и тя продължава да ни закриля. Нейният дух е тук, сред нас, сред хората. Тя винаги идва на този свещен празник да ни дава сили да продължим." Това сподели лечителката от Чечня Людмила Ким, която е сред най-близките на пророчицата. Рускинята дори има книга с рецепти на Ванга, издадени извън България.
"Трябва да издигнете пророчицата като светица, а не да я хулите. Всичките й предсказания са верни и вярвам в тях, защото съм ги изпитала на гърба си", обясни още Ким. Всепризнатата руска лечителка се възмути и от Българската православна църква, която преди време нарече Ванга "вещица", а Петър Дънов - „антихрист“ в своя книга.
"Много български духовници са ходили при Ванга. Защо сега си мълчат?", пита Ким.
Самата лечителка се познава с духовната си майка, както нарича Ванга, от години. Първата им среща се случила, за да помогне пророчицата на рускинята.
"В началото ме беше страх от нея, но впоследствие се превърна в мой изповедник и най-близък човек. Тя бе единствената, която можеше да ми даде отговор дали детето ми ще се излекува. Имам болен син. Благодарение на Ванга разбрах откъде идва проблемът му", сподели лечителката. Проблемът на сина на Людмила – Алек, е, че детето е аутист, стана ясно от по-нататъшните думи на Ким. "Виновен за болестта му е прапрадядото на мъжа ми, воювал на страната на холандците в Индонезия. Убил е случайно дете и майката е проклела целия му род", разказва тя семейната прокоба. Именно думите на Ванга, че аутизмът може да се лекува, дали сила на Ким да продължава да се бори с проблема.
75-годишната химичка по образование започва да лекува, когато е на 30 години. Всеки ден започва деня си с молитва. "В нашия край имаме една китайска пословица: "Всички неприятности трябва да се възприемат откъм онова специално място отзад - задника", смята Ким.


Освен нея край гроба на Ванга се събраха акад. Светлин Русев, синът на Ванга Димитър Вълчев, Нешка Робева, Анна Сендова, народният представител Георги Динев, зам. областният управител Антоанета Янчева, свещеникът от Роженския манастир, членове на фондация "Ванга" и много други. В съботния ден се отбеляза и 23-ата годишнина от освещаването на църквата. Управителят на манастирския комплекс в Рупите Серафим Иванов едва смогваше да посрещне всички присъстващи. Чужденци от всички краища на света дойдоха да си хапнат от курбана, който всяка година приживе правеше баба Ванга.
"Шест са агнетата, които тази година ще влязат в жертвоприношение", обясни ни Иванов. Те били дарени от мъж, пожелал анонимност, вероятно от благодарност. Миряните, сред които и много болни жени, деца и мъже, всяка година се стичат към църквата на Ванга, за да им помогне духът на пророчицата да оздравеят.
Още в 9 ч. паркингът бе пълен с автобуси, микробуси и автомобили, разказва управителят на храма. Българи, гърци, дори китайци и руснаци се редиха да си направят снимка до паметника на пророчицата.
"Ванга смяташе, че света Петка е закрилница на България. Тя я почиташе като светица, която покровителства децата и жените. Всяка година идвам тук и ще го правя, докато мога, защото се зареждам", сподели Нешка Робева, една от най-верните приятелки на Ванга. Отец Живко Димитров отслужи литургията, но не липсваха и свещеници от Петричката духовна околия. "Тук е нейният дух, тя ни помага и от отвъдното, не ни е оставила. Рупите ще станат българският Ерусалим" - твърдят жителите на съседните села. По техни груби сметки прочутата петричанка е била кръстница на близо 6000 деца.
"Носеше любовта на Бог у себе си и затова беше толкова близо до него", вярват местните. Ванга подчини своя живот в помощ на хората и затова винаги ще е жива и ще пребъде с всяка следващо поколение“, допълват те. Хората смятат, че Ванга продължава да дава духовен кураж и надежда на много хора, че от тях зависи да намерят щастието, а не да чакат все "отгоре да им дойде". "За хората тя е свят човек. За нас личности като Ванга, като Петър Дънов са духовните дарове на България, които още не сме осъзнали и признали", сподели още Нешка Робева.

Реклама

Предсказанията на пророчицата

Хиляди са предсказанията, които пророчицата е изговаряла в малката си къщичка на Рупите, или на пейката пред нея. Пред своя близък Павел Кипров тя посочва къде е гроба на Левски в София, но му и казва, че България ще тръгне напред, когато се намери гробът на Левски. Последните думи на баба Ванга, казани пред Тома Томов на смъртния й одър, 7.08.1996 г., Правителствена болница: „Сега като си отида... Вземете мерки... Да не се карате... Да не си завиждате... Да не се шпионствате... Живейте в мир. Не се делете... И се обичайте, оти всички сте мои деца...!“ Ето и едни от най-известните предсказания и послания на пророчицата:


- Българите ще станат духовни водачи на човечеството, защото са съхранили качества, които другите народи нямат. Ние сме много стар народ и това един ден ще разберат всички. Нужен ни е един Бог, един владетел и единен български народ.


- Ще се отвори земята и ще се разбере кои са българите. Не е вярно, че българите са чергари. Откъдето са минали, държава са оставили и бел град.


- Македония е българска земя. Тя не е държава, а част от българската територия.


- Българите са силни - вижте за какво се пее в песните ни и ще разберете как предците ни са живели. Тачете празниците - те са средство за оцеляване.


- Чакай от околните същото, което си направил и ти за тях.


- Не глезете децата. Като им давате нещо, не им позволявайте да го дърпат от ръцете ви.


- Събота е ден на мъртвите. Не вдигайте сватби в събота.


- Направи добро и го хвърли в морето - то само ще намери пътя обратно и пак при тебе ке дойде. Направи зло, чакай го.

Реклама
Реклама
Реклама