Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6499837 www.bgdnes.bg

Новият директор на Сатирата Калин Сърменов: Няма да уволнявам

Личната ми битка е за качествен продукт

Кой е той?
Калин Сърменов е роден в София на 25 май 1963 г. Завършва две специалности във ВИТИЗ - "Актьорско майсторство" в класа на проф. Гриша Островски и "Кинорежисура" при Мариана Евстатиева-Биолчева. Сърменов бе временен директор на Сатиричния театър "Алеко Константинов". Малко след това мястото му зае проф. Здравко Митков. Той е сред създателите на групите "Контрол" и "Чувал чувал". Стана особено популярен и с превъплъщението си в мафиота Милото от сериала "Седем часа разлика".

Лили АНГЕЛОВА

- Г-н Сърменов, честита първа позиция за директор на Сатиричния театър "Алеко Константинов". Петима бяхте кандидатите, радва ли ви фактът, че избраха вас за поста?
- Ами да ви кажа нямам още нищо официално. Но на въпроса ви, те и миналия път бяха същите кандидати - Здравко Митков, Мариан Бачев плюс Ивайло Калоянчев и Венцислав Асенов. Ние си говорихме с Ивайло, колеги сме с него от много време в театъра, и ме радва фактът, че и той иска нещата да се развиват в Сатирата. Това е хубавото, че комисията, която ни изслушваше, беше много логична. Това бяха хора, които са работещи и са в ежедневната битка за театър, което е важно като оценка. Т.е. един човек, който ежедневно се бори за театъра и случващото се в него, има един поглед, друг е на някой, който е като книжен плъх и наблюдава процеса отстрани. Разликата е огромна. Но не знам как е било с другите колеги, при нас накрая разговорът премина като на кръглата маса. Ние говорихме всички на един и същ език, много добре е такива комисии да се правят от работещи хора.

Реклама


- Предложихте ли нещо различно за театъра?
- Нямам гвоздей, така наречен, но аз изложих моята представа, така че театърът, който познавам от 25 години, да се развива. В основата трябва да бъде съвременното мислене, животът в днешно време и отношението към младите, което трябва да се толерира.


- Мениджърски нови похвати ще приложите ли?
- Преди години, когато бях директор на театъра, приложих много нови неща. Надявам се това да продължи и сега. А дали те са нови или не, нямам представа. Никой нищо не е открил ново в театъра. Интернет пространството, развитието му в последните години изисква театърът да бъде адекватен към това.


- Т.е. може ли да се каже, че това директорското място е ваша лична битка за качествен продукт?
- Разбира се. Качествените продукти са задължителни, иначе няма как да направим крачка напред. Ние всички през годините се борим само и единствено за това.


- Какво беше управлението на проф. Здравко Митков отстрани? С него имахте и лични битки.
- Нямам представа, не съм го гледал, само отстрани като наблюдател съм бил. Виждам, че чисто финансово театърът е бил стабилен, което е добре, няма големи катаклизми, което е изключително важно. И тази администрация, която е задържала кораба, е направила всичко по силите си, което е много важно.


- Т.е. в това отношение нещата са добри.
- Още не знам дали има издънки. Това, което официално може да се види, е относителен стабилитет. През последните години Министерството на културата постави съвсем нова платформа за развитието на българския театър, така че в тази битка смятам, че Сатиричният театър се е представил много добре, което ме радва. За конкретика обаче все още нямам представа.


- Кога смятате, че може да погледнете и към репертоара на театъра?
- Много е рано за това. Тези теми са свързани с развитие, с хора, с ангажименти, с един пъзел от причинно-следствени връзки. Дай Боже нещата, които ги има там, да се гледат и да имат живот. Няма по-лошо от това да се съсипва репертоар на театър.

Реклама


- Имате ли идеи за съкращения?
- Няма да има такова нещо. Зам.-директорът е човек, който се справя перфектно, шефката на салона също я познавам отпреди това. Има много път да се измине, за да водим по-конкретни разговори. Не смятам да назначавам нови хора, трябва да има необходимост, за да се следват някакви идеи.


- Кой ще е вашият заместник-директор?
- Смятам да работя с Николай Младенов, който още си е там. Той си върши работата перфектно. Познавам го отдавна, той беше в НАТФИЗ "Кр. Сарафов".


- Т.е. няма да има реваншизъм?
- Реваншизъм защо да има, когато човек си върши работата? Трябва да ценим труда на хората.


- Постановките на проф. Митков ще махате ли?
- Ами не мога ви кажа отсега. Постановките, които имат гледаемост, ще си останат, както и той не го направи - всички печелят от това - и зрителите, и ние в театъра. Не може да се върви срещу театъра.


- Кое ви провокира да се кандидатирате за поста?
- Хахаха, кое ме провокира? Това, че почнах едни неща преди време и сега им дойде време да ги довърша. И въпросът не е какво искам аз, а какво се иска от мен, за да вървят нещата.


- Вие планирате ли да играете в нещо?
- Важното е да се развива индустрията. Тя трябва да върви напред, като се случва това, моето присъствие е без значение. За да играя в него, то трябва да го има смисъла. Всъщност това е важното - вече не съм студент и искам да правя стойностни неща. Неща, които може да останат. Винаги съм полагал усилия да бъда пример за човек, който си върши работата - включително в сериалите, в театъра.


- Някакви планирани ремонти в Сатирата?
- Имам една битка, която водя от пет години за ремонт на залата. В нея трябва да се сменят столовете и вентилацията. Имаше проект навремето за това. Смятам, че ще започна оттам.

Реклама
Реклама
Реклама