Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6500233 www.bgdnes.bg

Лирата на Орфей води към гроба му

Изследователят краевед Минчо Гумаров прави сензационното откритие

Най-търсеният в продължение на десетилетия знак, свързан с обръгнатия в мистична мъгла образ на легендарния тракийски цар, певец и музикант Орфей, изниква магично в малка пещера в скално-култовия комплекс Орловите скали край Ардино. Откривател на уникалното доказателство за живота на Орфей и следа към гроба му е известният изследовател и спелеолог Минчо Гумаров. Той е и човекът, който през 1990 година открива прочутата пещера „Утробата“ край Кърджали. Изследователят е установил знаковата композиция, която може да се окаже и нишан към това къде е скрита седемструнната магична арфа и дори тленните останки на великия тракиец.
Както всичко, свързано с Орфей, така и историята с откриването на уникалния знак е на границата на реалността. Още преди повече от тридесет години по линия на Българската академия на науките и лично по указания на прословутия учен академик Александър Фол група алпинисти и пещерняци са командировани да издирват по същата скална ниша тайнствен белег. Те не намират нищо и се отказват. Тогава с тях обаче е и Минчо Гумаров, чието любопитство е приковано от неясен и странен каменен релеф във вътрешна стена на скална щерна, покрит с дебел слой сиво-зеленикави лишеи.
"Орловите скали бе един вид мания тогава. Много пъти сме ходили да изследваме мястото. При едно от неформалните посещения открихме и лирата", споделя Гумаров. Краеведът разказва как със свой приятел напалил огън, за да си изпекат нещо за обяд. Отблясъците от пламъка върху скалите го насочили към мястото, което било обрасло с мъх. Той го почистил и дори му направил снимка, но с тогавашните фотоапарати не излязло нищо и те си тръгнали. Трябва да се отбележи, че годината е 1985 и се е снимало със "Смяна 2". Издяланото изображение обаче не дава мира на Гумаров. По-късно той се връща с оризова хартия и молив и успява да го копира. Изпраща го веднага в София на известния историк Борис Дерибеев. Изследователят споделя, че е направил грешка и не е описал коя е горната част и коя долната. Дерибеев показал изображението на учени в БАН и достигнали до извода, че най-вероятно древните траки са видели нещо в небето, помислили са го за знамение и са го издълбали в скалата. Гумаров бил убеден, че това е тайнственият знак на Орфей, но запазил мълчание пред авторитета на академиците. Случаят потънал в чекмеджетата и с времето се забравил.
Преди седмици обаче отново се заговаря за издирвания от десетилетия каменен артефакт - "Лирата на Орфей". Гумаров дочува за възраждащата се сред учените мания, амбицира се и посещава за пореден път Орловите скали край Ардино. Съмнението, че преди години е открил точно този култов тракийски релеф, не му дава покой. Той бързо го открива, разчиства го, а божествените звуци на лирата сякаш засвирват от дълбините на митологията.


"Дали е знак към мястото, където е скрит музикалният инструмент на митичния тракийски цар, това тепърва ще се разбере. Учените вече са започнали да правят всевъзможни анализи, като се правят и сравнителни прочити и тълкувания и се търсят връзки със странните изображения в съседство", коментира изследователят. Гумаров споделя, че е завел и свой приятел скулптор на мистичното място, който онемял. Според него целият ансамбъл, в чиято основа е лирата, наподобявал човешки силует, който свири на нея.
Мистиката, свързана с Орфей и орфизма, занимава археолози, учени и изследователи от стотици години насам. Твърди се, че той е бил митичен цар на траките, син на бог Еагър (Аполон) и нимфата Калиопа. Живял на територията на днешните Източни Родопи. Битието му е осеяно с множество легенди и предания и е свързано с волята му да научи траките на мир, с трагичната му любов по Евридика, която довела до смъртта му. Най-ярко откровение в житието на Орфей е дарбата му като музикант и певец. Той е имал чудодейна лира, със седем струни. Когато засвирел и запеел, птиците замлъквали, горските зверове лягали смирено в краката му, вятърът спирал да духа, за да се чуе неземният му глас из целите Родопи.
Това, което се знае за кончината на Орфей от древногръцката история, е, че той е разчленен от фуриите (митични същества от женски пол). Те го разкъсали от ревност заради любовта му към Евридика. Археолозите твърдят, че гробът му е в Татул. Съгласно описания, дадени от признати римски историци, певецът е имал като лични вещи освен златната лира също така и сребърна кама в позлатена кания, както и кожен колан. За това има писмени сведения, оставени от римско време.
На гроба му обаче не са намерени никакви негови лични вещи. Има твърдение, отново описано в елинската история, че Евридика е поискала личните вещи на любимия й да бъдат отнесени на "чисто място" в планината. Орли отнасят вещите на певеца до днешната скала край Ардино и ги "препогребват" в съществуваща пещера под огромния камък. Издялват и знаци по канарата, с които бележат сакралното място. Местен шаман-жрец прави "заклинание-наричане" чрез което определя кога издяланият знак на скалата следва да се "разкрие", да се "види" от човеците. Именно това се смята, че е открил Минчо Гумаров.
Тепърва се правят анализи на знака, открит на Орловите скали. Ще се установява каква е връзката на лирата на Орфей с неразбираемите знаци в съседство.

Спелеологът пръв влиза в "Утробата"

През 1998 г. Минчо Гумаров попада на древна пещера, изсечена между 2 скали край кърджалийското село Ненково. По-късно археолозите я определят като уникално тракийско светилище от началото на ранножелязната епоха - IX - X в. пр.Хр. По думите на проф. Николай Овчаров, проучвал през 2001 г. за първи път мегалитния паметник, усещането е, че влизаш в утроба с космически размери. Храмът е оформен като вулва. Навътре се развива пещера с дълбочина 22 м. Човешката ръка я е издялала във вид на женска утроба, по стените на която непрекъснато се стича вода. А във вътрешния южен край на пещерата е издълбан олтар, символизиращ матка.

Христо ГЕНАДИЕВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама