Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6500426 www.bgdnes.bg

Трима елитни боксьори в бандата на депутатския брат

Ексклузивно! Наркоман, сводник и комарджия заковават рекетьорите в Русе

Под домашен арест е 38-годишният шампион Милен Влахов след инфаркт

Наркозависим, разследван за сводничество и зависим от хазарта са сред основните свидетели на прокуратурата срещу скандалната банда рекетьори от Русе. Това разкриха пред "България Днес" запознати с разследването. По думите им подобни компрометирани показания могат да провалят един бъдещ процес, тъй като се базират на лични дрязги между арестантите и свидетелите от близкото минало.
При мащабната акция от събота бяха задържани 10 души. За тартор на банда за рекет бе обявен Илия Стоилов - местен бизнесмен, който държи стриптийз бар и заложни къщи. Той е брат на депутата от БСП Георги Стоилов.
Заедно с него е арестувана и съпругата му Цветелина Стоилова, която е управител на една от заложните къщи. Тя бе освободена под домашен арест.


Сред задържаните са и трима елитни боксьори. Сред тях е небезизвестният Милен Влахов, участвал в световни първенства по бокс през 1995 и 1997 г. и заел пето място на европейско първенство в Минск '98. Освен това е тренирал прочутите ММА бойци от Русе - братята Емил и Светослав Захариеви. Именно в неговия дом бопаджиите открили пистолети и тротил. По време на разпитите Влахов обяснил, че взривното вещество е изветряло и нямало как да гръмне. Той е сочен за оръжейник на бандата. Освободен е под домашен арест, защото е претърпял инфаркт и има три байпаса. Впечатление прави, че Милен Влахов не работи за Илия Стоилов повече от две години. Докато е бил на служба там, никога не е бил подвеждан под отговорност, твърдят източници от полицията.
В ареста като част от бандата на Стоилов остават другите двама елитни боксьори - Мануел Манов и Калоян Димитров.
Калоян е вече бивш боксьор, шампион на България за младежи. В момента е треньор в боксов клуб Русе. 38-годишният мъж работел на три места, за да гледа децата си. Съпругата му е боледувала от рак и това налагало непосилни за семейството разходи. Преди 6 години Калоян е бил пребит пред дома си в русенския квартал "Родина". Нападнат е от 8 души. От полицията започнали работа по версията, че това е вендета заради разправии с клиенти на дискотеката, в която работил като охранител. Случаят не установява биячите.
В клуба, където работи Калоян, стартирал боксовата си кариера Мануел Манов - друг от задържаните. Той става втори на държавно първенство за мъже, но прекратява кариерата си. Името му доби популярност покрай тази акция, тъй като е син на шефа на КАТ Ц Русе, Михаил Манов.
Според запознати Мануел започнал работа при Илия Стоилов през февруари тази година. Баща му Михаил Манов потвърди, че Мануел е нает преди две години. За ролята на катаджийския син в бандата разказват двама свидетели с тайна самоличност и млад мъж, засичан по линията на наркоразпространението. Преди време точно този свидетел си изял боя от Мануел заради вражда. След това започнал да разправя наляво и надясно, че Мануел го натопил пред баща си катаджията, че кара без книжка. Затова и му свалили номерата на колата.
"Този свидетел има личен конфликт с Мануел, а освен това е сочен и за наркозависим. Затова и показанията му са компрометирани", посочиха пред "България Днес" близки до Мануел.
Самият Илия Стоилов също е задържан по сведения за стар случай. Историята е от 2015 година, когато имало сигнал до полицията. Разследването било прекратено. Според документите Стоилов като собственик на заложна къща направил ревизия и установил, че един от служителите е манипулирал програмата на компютъра в офиса. Така успял да открадне колосалната сума от над 90 хиляди лева.
Илия се ядосал, взел охранителите си от нощния клуб и служителят бил откаран в заведението. Там е пребит и принуден да подпише запис на заповед за 100 хиляди лева, които трябвало да върне.
Според информация на "България Днес" делото по жалбата на бития така и не стигнало до съда. Прокуратурата го прекратила поради липса на доказателства.
Сред основните свидетели на държавното обвинение е и човек на име Мирослав Кирчев. Той е категоричен, че бандата на Илия Стоилов го накарала да плати "глоба" и бил принуден да заложи БМВ-то си. След това от заложната къща не му дали нито лев. За случая има сигнал в прокуратурата, но не и дело.
Според близки до арестуваните сред свидетелите срещу Илия Стоилов имало и хазартни типове, които често залагали вещите си в заложните му къщи, за да играят в русенските казина.
Друг от арестуваните е Трифон Трифонов, който работил за Илия Стоилов в последните две години. Свидетелите срещу него твърдят, че много бързо дръпнал с парите и бил момче за мокри поръчки на Стоилов. За последния задържан - Александър Вълков, няма конкретни свидетелски показания, но той също е оставен в ареста.
Илия Стоилов, жена му и останалите 6 души са обвинени за участие в организирана престъпна група и се сдобиха с отделни обвинения за държане на огнестрелно оръжие и боеприпаси.


Шефът на КАТ в шок

Двама от свидетелите срещу Илия Симеонов са разказали, че соченият за ръководител на престъпна група Илия Стоилов е парадирал с връзки в КАТ и полицията. Той заявявал многократно, че има позиции в местния съд и сред силовите органи в района. Затова е започнала и проверка във ведомствата.
Русенци визират в мащабната акция и поръчка срещу шефа на КАТ Михаил Манов. Той е назначен от служебния министър Пламен Узунов. За краткото време от назначението си Манов започнал вътрешни проверки с цел пресичане на корупцията. Това настроило служителите му негативно към него.
Шефът на КАТ се славел като стриктен. Собствената му дъщеря се редяла с часове на опашка в КАТ, за да регистрира колата си, а когато майка й звъннала на бащата, за да помогне, той казал: "Който има кола, да си я оправя".
И друг случай се носи като легенда из русенския КАТ. Гаджето на арестувания Мануел е журналистка в местна телевизия. Веднъж се наложило да потърси свекъра си за информация за катастрофа, но била отсвирена с думите: "Има си пресцентър".
Самият шеф на КАТ заяви, че е шокиран от случилото се и че синът му е пълнолетен, съответно отговаря сам за действията си.

 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама