Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6502041 www.bgdnes.bg

Майката на Малееви за убитото момче от куфара: Никита беше тъжно дете!

Легендарната тенисистка Юлия Берберян влезе в делото за убийството на 5-годишния Никита Плотников! Майката на сестрите Малееви закова пред съда подсъдимия за убийството руснак Герман Костин, видя "България Днес". Тя дори призна, че при разкриване на убийството сама потърсила полицията и разказала всичко, което знае.
Като собственик и главен треньор на тенис клуб „Малееви“ Берберян е познавала замесените в случая, защото идвали да тренират. Тя познавала убития Никита, подсъдимия Костин и двете му момичета. Децата били записани да тренират тенис, а Костин посещавал фитнеса.
Руснакът бил редовен клиент още от 2004 г. Посещавал клуба с първата си жена - българка. През 2014 г. записал трите деца да тренират, а понякога го придружавала и майката на Никита - Ана, за чието убийство разследващите не събраха доказателства. Няколко пъти и рускинята ползвала услугите на фитнеса.
"Ана беше млада, хубава, много приятна и фина жена. Опитвах да я заговоря, защото ми беше симпатична, но тя не разбираше български език. Двамата с г-н Костин водиха и отвеждаха децата, но не ми е правило впечатление да има близост между тях", коментира Юлия Берберян.

Тя и колегите й запомнили Герман Костин с това, че плащал колосални суми за тренировките. Веднъж извадил над 2 бона и платил летния лагер на децата. Заради високите такси родителите предпочитат да плащат на няколко вноски, но за Костин това не било проблем, обясни тенисистката.
Тя станала свидетел на грозна сцена между Костин и децата, която няма да забрави. "Лошо впечатление ми направи, когато с момичетата бяха на рецепцията. Той искаше да плати за дълъг период напред, но едното момиче се възпротиви, че не иска да отсъства толкова. Той й изкрещя на руски "Мълчи" и момичето сведе глава", спомни си Берберян пред съда.
По думите й Костин се държал грубо с децата, никога не го е виждала да ги милва или да проявява бащински жестове. "Идваше, плащаше и си заминаваше", разказа известната спортистка. Тя познавала убития Никита и призна, че той й е бил слабост. "Беше толкова мъничък и безпомощен, много го обичахме. Исках да го предизвикам да говори, но той мълчеше. Беше тъжно дете и не издаваше емоции", смята тенисистката. На нея й е направило впечатление, че Никита говорел руски и само малко английски, бил тих и самостоятелен.

Реклама

Берберян разкри и част от тъмното минало на подсъдимия за зверското убийство. Преди години Костин се запивал в ресторанта към клуба, който бил отдаден под наем. "Чувала съм, че е бил мъртвопиян. Правел е големи сметки и не е искал да си ходи. Налагало се е да го извеждат", спомня си майката на сестрите Малееви.
За пиянските изцепки на Костин разказа и друг свидетел - Виктор Тодоров. Той бил съсед на руснака и заедно запивали в кварталното заведение. Именно там го е виждал, като се почерпи, да се разпалва и да става агресивен. "Ставаше неадекватен като всеки, който се напие, заставаше на челни стойки и ми показваше разни хватки", разказа очевидецът.


Наказан в коридора

Докато чакаше разпита си, Юлия Берберян четеше критично издание на "История славянобългарска". Подсъдимият Герман Костин обаче не й остави възможност за уединение, защото заседанието се превърна в цирк.

Руснакът се жалваше, че съдията Атанас Атанасов му отказва достъп до 9 тома секретни материали по делото, както и протоколи от заседанията на майчиния му език. След като магистратът прецени, че всичко е според закона, Костин се разкрещя и в знак на протест си сложи слънчеви очила. На призивите да ги махне обясни, че непрекъснато е на тъмно и в слънчевата съдебна зала го болят очите. Понеже не спря да вика, Костин беше изгонен от залата и прекара заседанието в кулоарите на Съдебната палата в инвалидната си количка. По закон подсъдимият има право да присъства на всички разпити и да задава въпроси. Отсъствието му може да стане причина за връщане на делото, коментират юристи.

Аделина ГЕОРГИЕВА

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама