Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6502188 www.bgdnes.bg

Тъмната страна на МВР През деня с пагона, вечер над закона


Корумпираните ченгета правят лесни пари чрез дилъри и ало измамници

Шеф на Трето РПУ в Пловдив бе отстранен от длъжност, защото покривал ало измамници. Само седмица по-късно две ченгета от столичното Седмо са обвинени, за чадър над наркодилъри и са пратени в ареста. Катаджия бе спипан с 36 бона подкуп през септември тази година - изнудвал свой приятел. По същото време други две пловдивски ченгетата бяха закопчани като част от организирана банда.
Униформени служители в контакт със съмнителни фигури от криминалния контингент или в схеми с контрабандисти постепенно се превръщат в банална реалност. Фрапиращото е, че докато борят престъпността, те буквално се срастват с нея и стават не просто участници, а тартори на подобни банди.
На фона на тази порочна тенденция от МВР излизат със статистика, че полицаите масово напускат службата си, защото не са удовлетворени от заплатите и условията на живот. Това е причината официално. Бегъл преглед над произволни съдебни дела с участието на бивши ченгета обаче рисува друга картина. Голяма част от служителите на реда всъщност свалят пагона, за да излязат извън закона. С установените връзки в полицията, достъпа до досиета и документи и наясно с механизма на разследване и оперативна работа бившите ченгета се превръщат в основно звено на организираните банди. Някои от тях кадруват от подземния свят и в действащата полиция, но доказателства за това трудно могат да бъдат намерени. Защото полицаите - и действащи, и бивши - са твърде наясно как да заметат следите си.
Така например най-новите представители на образа "лошото ченге" - Александър Цонев и аверът му Осман, комуникират помежду си и с дилърите в "Младост" и "Студентски град" чрез непроследяеми мобилни устройства. И чрез "прави" телефон - само за разговори между групата.
Самият Александър е прелюбопитна фигура - млад мъж над 100 килограма, изрисуван с татуси досущ като член на клана "Якудза". Известен в спортните среди като ММА боец. Допреди 5 години бил засичан по българското Черноморие като охранител на именити бизнесмени. Внезапно решава да учи и е приет в Академията на МВР. Преди две години става ченге.


Оттам по неведоми пътища заедно с колегата Осман от "Криминална полиция", който е дългогодишен служител, завързват тесни връзки с дребните дилъри в "Студентски град". Искали им по 2 бона такса "спокойствие" и отделно ги снабдявали с конфискувана дрога - таблетки, марихуана, пико.
Случаят е дежа вю. Преди по-малко от година колега на Александър - ченгето Божидар Милев, също от Седмо РПУ в София, е задържан заедно с униформения от "Охранителна полиция" Николай Апостолов. Арестът от март 2016-а е зрелищен. Пред очите на столичани в близост до мол 24-годишният Божидар открива огън по колега от специален отряд "Кобра", но не го уцелва.
Всички изброени компрометирани униформени очевидно имат подобен модел на поведение. Карат скъпи коли като Александър, който се возил на ДМерцедес MLУ, едва ли закупен с полицейска заплата; носят часовници за по 5 бона и всичко това демонстрират в социалните мрежи, където членуват и в групата "Да подкрепим българските полицаи".
След скандалния случай с Николай Апостолов и Божидар Милев започнаха вътрешни проверки и разпити на ченгетата в столичните районни. Явно не са довели до нищо, след като месеци след това още техни колеги се оказват част от схемата, която пази дилърите. Подкупните ченгета ги уведомявали кога да не продават дрога, кога се правят акции и кога ще има изненадващи проверки в дискотеките. В замяна дилърите кихали тлъсти суми от оборота.
Дрогата, измамите и контрабандата не са единствените ниши, в които играят полицаи. Преди време отличен многократно униформен от Гоце Делчев бе закован от проститутка под прикритие. Лично шефката на отдел "Вътрешна сигурност" Гергана Симеонова изобличила колегата, който се цанил за сводник. Пред тайната агентка Паскалев разказал, че ще я пуска на богати гърци за 50 евро на час. Работата й щяла да бъде да стои в заведение, а полицаят да води платежоспособните похотливи господа. Паскалев щял да осигурява и полицейски чадър. Чадърът не бе дълго отворен, тъй като сводникът бе арестуван на 17 май. След 2 месеца съдът го освободи под домашен арест.
Напоследък полицаите така навлезли в кримисектора, че трафикантите доброволно посещават районните, за да се жалват от издевателствата на ченгетата. Така например през юни т.г. двама полицаи от Пловдив бяха задържани, след като пребили контрабандист, за да задигнат нелегалната му стока. Петър Атанасов от "Криминална полиция" и Стефан Модев от "Общинска полиция" действали като престъпна група. Те се представили за цивилни, докато официално са в болничен. След това нападнали трафиканта и взели стоката му. Това се случва, докато шефът на "Вътрешна сигурност" в МВР старши комисар Румен Ганев обяви официално, че ще има засилени проверки върху финансовото състояние на полицаите и на имотните им декларации.
Заключенията на тези проверки обикновено не достигат до медиите. Поне до момента, в който полицай като Живко Димитров не бъде арестуван за закрилничество на цигани, точили дизел.
Или докато някой униформен не ограби магазин заедно с бандит като случая на служителя Асенов от "Пътна полиция".
Или по-страшно - докато ченге не бъде арестувано за убийство. Като случаят на лабилния полицай Иво Маринов, разстрелял със служебното си оръжие 25-годишната Ивелина пред дискотека, защото не откликнала на чувствата му. Или докато чуждите служби не закопчаят българско ченге - като задържания на остров Крит Красимир Карчев - служител на Районното полицейско управление в Казанлък. Той е обвинен за разстрела на 63-годишен кардиолог. Очистил го заради страстна любов със съпругата на жертвата.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама