Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6506124 www.bgdnes.bg

Беглецът Хосе издава Шатката

Гватемалецът Хосе Гевара Мартинес, който избяга от Софийския централен затвор и бе издирван повече от три години, е спипан в Лисабон! Родните ченгета вече се точат за връщането у нас на чужденеца, за да го натискат да пропее за другия бандит, който избяга с него - Николай Николов-Шатката, научи "България Днес".
Хосе Мартинес е спипан наскоро в португалската столица, докато краде кола. Местните ченгета го пуснали за проверка в системата и видели, че закопчаният се издирва от Интерпол. Те информирали българските служби и започнала процедура по екстрадиция.
Разследващите у нас се подготвят за разпитите на Мартинес, като са амбицирани да го пречупят и да извадят информация за местоположението на авера му.
Гватемалецът и Шатката си плюха на петите през април 2014 г. Двамата се запознават в пандиза.
Мартинес е арестуван у нас през 2011 г. за въоръжен грабеж на 65 000 лв. от бизнесмен в прохода Хаинбоаз. Тогава той и трима българи откриват огън по автомобила на 45-годишния Атанас Атанасов, който е ранен в бедрото.
Мартинес е задържан и докато чака присъда зад решетките, се сближава с Шатката, който излежава 20-годишна присъда за убийството на наркодилъра Николай Христов-Хайо. След като се сприятеляват, двамата съставят план за бягство, който реализират като по филмите.
На 30 април 2014 г. в двора на Централния софийски затвор влиза "Опел Астра" със синя лампа и тъмни стъкла, а шофьорът му се представя за полицай. Колата излиза след 20 минути, като заради тъмните джамове никой не разбира, че в нея са се скрили затворници. Чак при вечерната проверка, часове по-късно, надзирателите установяват, че Шатката и Хосе ги няма в килията. Пандизчиите са духнали с въпросния автомобил, като преди това са задействали фамозен план за бягство от затвора. Ченгетата така и не разбират кой е бил мнимият полицай, вкарал и изкарал колата с буркан, с която бягат затворниците.
Бегълците стигат до София и се прехвърлят в друга кола. Оттам следите им се губят и в края на 2015 г. при залавянето на каналджии се разбира какво се е случило по-нататък с двамата.
Един от трафикантите на имигранти разказва, че Шатката и Хосе Мартинес броили по 200 евро, за да минат зелената граница с Гърция. Смята се, че Дончо Василев, задържан като тартор на бандата на трафикантите, е бил в опела с буркана, изкарал бандитите от затвора.
Шатката и Хосе успели да стигнат до Петрич и оттам са поети от други четирима местни каналджии, които ги прекарали в Гърция. Оттам са откарани до Италия и оставени на един от входовете за Рим.
Ченгетата проследяват пътя на Шатката от Рим до Лисабон, но напразно. Интерпол също издирва нашенския бандит. Преди време се появили данни, че е забегнал към Нова Зеландия.
Залавянето на Шатката е задача номер 1 за ченгетата у нас, защото именно той е ключов свидетел по делото срещу пернишката бригада за убийства "Килърите 3“. Затова разчитат именно на разказите на заловения Мартинес. Междувременно неговите авери от атентата в прохода Хаинбоаз вече са осъдени на общо 38 години затвор и го чакат в пандиза.

Aнелия КОСТОВА

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама