Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/6506797 www.bgdnes.bg

Фолкпевицата Есил Дюран: Не съм крала мъж от Рени

Мъжете не смеят да ми предложат секс, защото не го излъчвам

КОЯ Е ТЯ

Есил Дюран е българска джаз и попфолк певица от турски произход. Родена е на 5 юли 1969 г. в Хасково с името Исмигюл Дуран Наим, което в превод на български означава "бяла роза". Завършва Националната музикална академия със специалност поп и джаз пеене. Кариерата й започва през 2000 г. Била е жури в риалити форматите "Мюзик айдъл" и "България търси талант".

- Есил, говореше се, че сте откраднали мъж от певицата Рени, а към момента двете с нея афиширате приятелски отношения. така ли е?
- Абсурдно е това, че съм крала мъж на когото и да е! Винаги сме били в прекрасни отношения с Рени. Не се срещаме много често заради ангажиментите си.
- Рядко срещано е приятелството във фолксредите. Как се запазва?
- Това е така, защото ние сме приятелки още преди да влезем във фолка, преди имената ни да станат разпознаваеми. За мен тези връзки са много ценни и винаги съм държала да ги запазя. Никога не съм си позволявала да бъда нетактична и недипломатична с дългогодишните си приятели. Тези силни взаимоотношения ни правят стабилни, за да можем да устоим на ударите на живота.


- Бихте ли влезли в телевизионен формат като "Биг брадър" или някой друг?
- Не съм сигурна. Не обичам да казвам никога, защото непременно ще се случи. Така че няма да казвам, че няма да вляза там. Ако ме видите някога в тази формат, значи се е наложило да спасявам човешки живот.
- Търпели ли сте някога нападки относно турския ви произход?
- Не, никога. Не смятам, че българите са ксенофоби, напротив. В работата си, в общуването с други хора винаги съм се чувствала като всички останали. Никога не е имало към мен някакво снизхождение, омраза. Това, че съм от турски произход и с мюсюлманско възпитание, оказва влияние само в начина на възпитание на детето ми.
- Има ли рецепта за дълга и успешна кариера?
- Трябва да имаш поне едно средно ниво на интелигентност, за да имаш успешна музикална кариера, и да имаш житейски опит, от който да черпиш вдъхновение.
- Повечето ваши колежки имат ли нужното интелектуално ниво?
- Някои да, други - не. Тези, които имат достатъчно умствен багаж, им личи. Те имат дългогодишни кариери и успяват. Шоубизнесът обикновено е подценяван. Тази професия изисква много мисъл, силен характер и постоянство. Трябва да си последователен в действията си и не можеш да лежиш на стари лаври.
- Получавали ли сте секспредложения?
- Никога не са ми правили неприлични предложения. Гледам да се предпазвам от такъв тип поведение спрямо мен, защото мисля по различен начин. Мъжете не смеят да ми предложат секс, защото не излъчвам подобно нещо. Очите ми не показват това, с което да предизвикам мъжете да ме сметнат за такъв обект.
- Завършили сте поп и джаз пеене. Кое от двете е по-близко до сърцето ви?
- И двете ги предпочитам, няма как да избера само едното. От ранна детска възраст нося джаза в себе си и винаги съм търсила пътя към него. След това започнах да се занимавам с попфолк. Гледам да правя попфолк, който не е еднотипен, който се налага. Музиката ми винаги се е различавала от тази на останалите.
- Кое ви прави щастлива?
- За мен истински ценно е работата ми и това, че ме прави щастлива. Никога не съм правила неща, от които да се срамувам. Знам, че имам способности и потенциал, които още не съм показала в музиката си. Не мога да се комерсиализирам и да имам по 30 участия на месец, но аз не държа на подобно нещо.
- Много млади се стремят да пробият в попфолк средите, защото това е лесен път към успеха. Един подобен случай е Сузанита, какво мислите за начина й да стане известна?
- Сузанита е едно малко момиченце, което е попило от нашата действителност. Не смятам, че семейството й е виновно. Това е сериозен проблем на цялото общество. Ние направихме така, че децата да са отражението ни и да ни копират. Ние ги научихме да смятат, че единственият начин да станеш популярен и известен е чрез скандал. Сузанита направи скандал, без да го осъзнава, защото дълги години е гледала как други го правят. Аз я познавам още преди да стане момичето, което всички познаваме. Тя е изключително талантливо дете. Понеже не знае друг начин за изява и обществото не му го е подсказало, тя потърси скандала. Днес никой не учи, че образованието е най-сигурният начин за успех.
- Дълги години сте заедно със половинката си Борис Павлов. Има ли някаква тайна за успешна връзка?
- Тайната за успешния брак и съжителство си остава наша тайна. Това е в кръга на шегата. Наистина не е проста работа да превърнеш любовта си в нещо трайно. Един френски автор е казал, че любовта трае 3 години. Не съм съгласна с него. Ако наистина обичаш някого, може да направи така, че любовта да се извиси на друго ниво. Бързо приключват отношенията на хората, ако между тях няма уважение, смирение и подкрепа.
- Какво дете е вашият син Харис?
- Много е различен от нас двамата с баща му. По-сериозен е, крие се непрекъснато от обективите, мрази публичността. Не обича интернет пространството, няма телефон и не иска да има. Ревнува ме, че съм постоянно заета и отдадена на шоубизнеса. Иска да става архитект, режисьор, но още не се е ориентирал.

Виктория СТОЯНОВА

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама