Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6508261 www.bgdnes.bg

Божо Кравата духна в чужбина

Божидар Кузманов - Божо Кравата е заминал тайно за чужбина заедно с жена си и детето им, разкриват запознати. По думите им кръвният враг на несебърския наркобос Димитър Желязков - Митьо Очите е духнал зад граница, защото се страхувал за живота на семейството си. Именно заплахи към близките бяха причината Кравата да се покрие за четири месеца веднага след престрелката между неговите хора и мутрите на Очите в заведение "4 You" на 8 юни 2016 г.

Според слуховете в ъндърграунда сега отново Кузманов е предпочел да бъде далеч от България, за да подсигури безопасност за себе си, жена си и малкото им дете. Кравата прибегнал към спасителния вариант, след като не се оправдали очакванията му делото за престрелката да тръгне в съда. Авери на Кузманов лансират версията, че пред магистратите той се надявал да докаже своята невинност, а на подсъдимата скамейка да бъдат изправени Очите и аверите му.

Реклама


Още от самото начало на разследването Желязков и хората му се разминаха без обвинения за кръвопролитието на Слънчака, в което бе убит негов гард, а друг бе тежко ранен. Самият бос Очите оцеля по чудо, след като бе надупчен с четири куршума и претърпя няколко операции у нас и в чужбина. По време на разследването в свои публични изказвания и двамата босове - Очите и Кравата, твърдяха, че са жертви в разигралия се криминален сюжет. В крайна сметка само Кузманов и приближените му получиха обвинения от прокуратурата, макар че чужденци, станали неволни свидетели на екшъна, твърдяха, че мутрите на Желязков първи са открили огън срещу противниковата групировка.
В средата на лятото спецпрокуратурата внесе обвинителен акт в спецсъда срещу Кравата и хората му. Кузманов бе подведен под наказателна отговорност като лидер на организирана престъпна група (ОПГ) за пласиране на дрога, изнудване и други престъпления. Обвинения за участие в ОПГ получиха и Иван Терзийски, Георги Иванчев, Тодор Славов, Радослав Димитров, Димитър Николов, Данаил Петков, Николай Иванов, Силви Николаев и Марчо Марков.
Очакваше се делото да тръгне в съда през тази есен. Това не се случи, тъй като на 4 август съдебното производство е прекратено и върнато за доразследване. Причина за това се оказаха допуснати процесуални нарушения. Апелативният спецсъд е потвърдил решението за прекратяване на производството срещу Божидар Кузманов и другите девет членове на групата му в свое заседание на 27 септември, съобщава сайтът Флагман. Делото е върнато на прокурора за отстраняване на допуснати пропуски. Един от тях е, че единият от пострадалите не е бил търсен за предявяване на материалите по делото въпреки неговите права. Допуснати са съществени процесуални нарушения и на правата на обвиняемия Тодор Славов. Той получавал материалите по делото за запознаване, но в отсъствие на неговите адвокати. Славов се оплакал, че не може да проучи делото адекватно при липсата на защитниците му.
Друг проблемен казус на обвинението е свързан със стрелците от ресторанта "4 You" от 8 юни м.г. Георги Иванчев и Радослав Димитров. Прокуратурата ги обвинява, че са придобили пистолети и патрони, без да уточни време, място и начин на извършване на деянието.
Спецмагистратите са изтъкнали и други мотиви за спиране на делото и връщането му на прокуратурата за доразследване, които трябва да бъдат отстранени. Процесуалните спънки може да забавят тръгването на делото в съда за дълго време.

Босовете се правят на жертви

"Продължавам да твърдя, че съм обект на въоръжено нападение. Моля за по-лека мярка, за да се грижа за семейството си, което също е обект на нападение." Това заявява в последната си дума Божидар Кузманов пред съда по врем на делото за определяне на мярката му за неотклонение.


Дни преди Кравата да се предаде, надупченият с куршуми Митьо Очите публично лансира същата версия. Той обяви, че е станал жертва на нападение от страна на хората на Кравата. Отишъл на предварително уговорена среща в заведението, стопанисвано от Кузманов, но бил пресрещнат с дъжд от куршуми.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама