Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6510289 www.bgdnes.bg

Страх от вендета сковава битите деца

Страх от вендета сковава пребитите от цигани деца от отбора по гребане в Асеновград, споделят техните родители пред "България Днес". Те се притесняват, че след прекратяването на делото и връщането му за ново разследване жестоките нападатели ще бъдат пуснати от ареста и ще търсят реванш от свидетелите срещу тях.
"Не стига че децата са стресирани от това, което им се случи, а като пуснат престъпниците, няма да смеят да излязат навън", възмущава се Йордан Тодоров, баща на две от пребитите деца на язовир "Четиридесетте извора" в началото на лятото.
Очакваното излизане на свобода на тумбата задържани роми е и причината жителите на града да се готвят за нови протести. Техните искания ще бъдат за сурови присъди на престъпниците, както и оставането им зад решетките. Повод за престоящите демонстрации е документ, който е получен от Йордан Тодоров. В него пише, че съдът прекратява съдебното производство срещу заподозрените за участие в побоя жители на ромската махала поради процесуални нарушения и делото се връща на прокуратурата за ново разследване.
"Какви повече доказателства да се събират? - гневи се бащата на двете пребити деца. - По делото има 700 страници с доказателства, както и видеозапис, показания на свидетели и медицински експертизи за травмите на децата от отбора. Техните двама треньори също пострадаха от побоя. Те са с пукнати глави, единият е с отрязан пръст. Какви повече доказателства ще се търсят, след като е ясно, че децата са бити, и то не веднъж, а на три пъти от язовира до града?"
Йордан Тодоров допълва, че жителите на Асеновград са настръхнали след решението делото да бъде прекратено и върнато на прокуратурата. Бащата на пострадалите две деца подчертава, че и без това срещу задържаните цигани е било повдигнато прекалено меко обвинение, а именно - за хулиганство.
"Какво хулиганство? Те бият със сопи, хвърлят камъни, и то какви, ако те уцелят с един такъв огромен къс, втори удар няма да има, защото няма да мръднеш жив повече. Какво хулиганство е това? Да нападнеш на три пъти с брадви, колове и камъни деца, за какво хулиганство говорим? Това си е чиста проба опит за убийство и ние ще настояваме задържаните да отговарят по този член от Наказателния кодекс", категоричен е Йордан Тодоров.
Неговият 16-годишен син е със счупена ръка, претърпял е две операции. Не може да мърда един от пръстите на ръката си. Заради получените при жестокия побой травми е спрял тренировките. Пострадалата му 14-годишна сестра продължава да плава с кануто и спечели състезание преди месец.
"Чакахме престъпниците да се изправят пред съда, а какво се случи? Върнаха делото при ясни доказателства. В един момент нещата ще се размият и побойниците ще се окажат невинни. Ще излязат на свобода и ще осъдят държавата да им плаща за това, че са били в ареста. От нашите джобове ще вземат, за да се компенсират насилниците, които пребиха децата ни. Тези престъпници ще останат ненаказани и ще продължат да безчинстват, защото нямат страх от закона. Нас, пострадалите в собствената ни държава, няма кой да ни защити. Това не е държава, а спрямо нас е пълна подигравка! Готов съм още днес да изляза на протест!", категоричен е Тодоров. Очаква се в новите мирни демонстрации да се включат стотици жители на града, които са подложени на цигански терор.

Само девет са в ареста

Само девет души са останали в ареста от първоначално задържаните 11 нападатели на спортистите от Асеновград и техните двама треньори. Двама са пуснати срещу гаранции от по хиляда и три хиляди лева. Останалите участници в боя успяват да се измъкнат и изобщо не помирисват килиите. Обвинените за побоя са наели за свои защитници едни от най-скъпоплатените адвокати в София, чиито хонорари са от порядъка на 10-15 хиляди лева.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама