Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6511607 www.bgdnes.bg

Конфискуват кораба на контрабандиста Кънев

Русенският аферист си запазва хотела

КОНПИ и ченгета цяла седмица издирват "Балканска принцеса" по Дунав

С първа в историята си конфискация на кораб се похвалиха от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ). Плавателният съд "Балканска принцеса" е собственост на легендарния русенски контрабандист Васил Кънев. Заедно с него аферистът ще се прости и с фирми и банкови сметки за над 220 бона. Като някакъв вид компенсация Кънев все пак си запазва собствеността върху хотел "Ювелир" в Русе и скъпи коли за над 500 бона, за които има подозрения, че са купени с пари от нелегална дейност. Категорични доказателства за това така и не са събрани, което дава повод на съда да откаже конфискация. Така след произнасяне на Върховния касационен съд аферистът Кънев губи само кораба си.
Оказва се, че за да стане факт конфискацията, не е нужно само съдебно решение. Трябва да бъде намерен и самият плавателен съд. С тази наглед странна задача в продължение на седмици се занимават няколко служители в КОНПИ. Щом присъдата влиза в сила, от комисията моментално организират командировка на свои хора в Русе. Там години наред моторният кораб ресторант "Балканска принцеса" приема клиенти и извършва разходки до съседния град Гюргево.
Проверка на място установява, че плавателният съд се е изпарил. Шокирани от откритието, служителите в комисията за конфискация започват трескаво издирване на кораба. След многобройни запитвания до различни държавни органи следите на "Балканска принцеса" са засечени във Видин. Оказва се, че корабът от няколко месеца стои на котва в тамошното пристанище и извършва плавания в околността. Каква е целта на курсовете, така и не става ясно. Ченгета подозират, че е възможно отново да става дума за бизнес с горива, което е причина и за самата конфискация.
До отнемането се стига, след като собственикът Васил Кънев е осъден на четири години затвор като бос на престъпна група за трафик на корабно гориво. Кънев и тримата му авери бяха задържани през март 2009 г., докато опитват да разтоварят 13 тона гориво от кораба "Балканска принцеса" към лекотоварен автомобил със специален резервоар. При разследването се изяснява, че бандата купувала дизела от минаващи край Русе украински кораби. В движение горивото се претоварвало на "Балканска принцеса", а след това го прехвърляли на брега и продавали на нелегални бензиностанции.
След акцията ченгета неофициално обявиха, че е възможно с кораба да е извършван и трафик на дрога. За това според криминалистите подсказвали няколко инцидента с кораба и собственика му. При един от тях на борда на "Балканска принцеса" бе открита бомба с 2 кг тротил. Тя трябвало да избухне, докато корабът прави редовния си курс между Русе и Гюргево, но по чудо е открита от екипажа. Ден след инцидента на кораба е трябвало да се возят петима посланици и множество известни личности. Доказателства обаче не бяха открити.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама