Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6512250 www.bgdnes.bg

Гела и Шванца се измъкват

Варненските кримигерои Иво Иванов-Гела и Николай Иванов-Шванца са ръководили банда, която никой не знае какво е вършила. Това стана ясно вчера след старта на делото в спецсъда, научи "България Днес". Процесът тръгна, макар че обвинителите нямат никакви конкретни доказателства срещу варненските бабаити. Те са подсъдими за ръководене и участие в престъпна група, без да е ясно какви са били целите й и какви престъпления е вършила.
В обвинителния акт е записано най-общо престъпления срещу личността, собствеността и обществено опасни престъпления, като под тези термини вероятно трябва да се разбира, че варненците са съпричастни за убийства, изнудвания и наркоразпространение.
Според разследващите Иво Гела, който бе дясна ръка на Жоро Илиев във Варна, е ръководил бандата, в която участвал подопечният му Шванца, който допреди няколко години движеше с вдовицата Мая Илиева. В престъпната схема се включили Красимир Бояджиев, Добрин Димитров - Добата Боксьора и Юлиян Кръстев, Гриша Динков, Михаил Трайков и Красимир Лузев-Цопа.
Спецпрокуратурата се опита да присъедини към процеса и делото срещу Иво Гела, Валентин Христов - Вальо Бандита и Янко Живков - Яшко Циганина, което досега се водеше задочно, защото тримата избягаха часове преди акцията на ченгетата в морската столица. Съдът отказа заради нередовно обвинение.

Оказа се, че освен в затворите полицията е търсила Иво Гела и на адреса му.

Справките за това не били приложени от разследващите и затова процедурата по призоваване се води нередовна, обясниха запознати. В момента Гела продължава да се търси от Интерпол, за него има издадена и европейска заповед за арест.
Предполага се, че той и аверите му са надушили за готвените арести, тъй като са действали в комбина с друга част от варненския ъндърграунд - бандата на Радослав Калчев - Черния Роди. Щом дочули, че щракват белезници на партньорите им, Гела, Бандита и Циганина духнали яко дим.
Срещу Шванца и компания има 32-ма свидетели и един с тайна самоличност. Основният свидетел срещу бандата - Атанас Радев-Ластика, почина от мистериозна болест. Не е пречка показанията му да бъдат прочетени и приобщени, но няма как да се задават въпроси или да се провеждат очни ставки, коментираха юристи. Ластика бе бивш съдружник на Гела и живееше със сестра му Деница.

Реклама


В показанията си приживе Радев говори за убийството на издирвания от Интерпол Димо Русатев, отвличането на корабния магнат Рубин Коцев, взривове, наркотици, пране на пари. Подсъдимите твърдят, че Ластика ги плашил с бомбени атентати и отвличания. Освен това търсил свидетели и дори им плащал, за да подкрепят показанията му.

Фиаско очаква обвиненията срещу варненците и заради периода, в който се твърди, че са действали - между 2001 и 2010 г. За цялото това време никой не е слушал телефоните им, не ги е проследявал или обискирал, няма открит нито грам наркотик, обясниха запознати с материалите по делото. Не е известно с какви очаквания разследващите са приключили случая, след като не са събрали и минимални улики срещу известните кримигерои.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама