Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6514149 www.bgdnes.bg

Делтапланери дирят професора с бомбето

С делтапланер от високо столичен полицай е издирвал прочутия музикант и професор Тодор Бакалов. Трета седмица няма ни следа от изчезналия 80-годишен мъж с характерно черно бомбе. Той е известен с приноса си към запазването и популяризирането на автентичния фолклор у нас и в чужбина.

"Професор Бакалов е с характерен външен вид. Не може да остане незабележим. Висок е, добре облечен и с много интересна шапка. Необяснимо е как няма нито един сигнал за местонахождението му", коментираха от пернишката полиция.

Реклама

Професорът е в неизвестност от 5 октомври, когато си тръгнал от свои родственици. Бил на гости в село Расник заедно с жена си и сина си и изведнъж се изгубил от погледите им. След като не се появил в продължение на половин час започнало търсене и се оказало, че професор Бакалов е взел бомбето си и е излязъл.

"Няма никакви следи, но не спираме да търсим упорито. Веднага свикахме среща на кметовете на всички села около Перник и София. Всички те са уведомени, притежават негова снимка и са нащрек, ако се появи", съобщиха още от полицията. Освен хайките с кучета, които продължават и до момента, с диренето на професора се захванали и местните ловни дружини и техните хрътки. Те са проверили гористите местности в района, но до момента не са попаднали на нито една следа от професора.

И земеделски производители са разлепили снимката на професора из постройките си, като са претърсили нивите, но без резултат.

"Повикахме колега от София и с делтапланер той обходи труднодостъпните места. Направен е видеоклип от високо, но няма нито една следа, нито диря. Все едно е потънал вдън земя", коментираха още разследващите.

"Липсва ни много!!! Ако някой го е видял или чул нещо за нещо, молим да се обадите на тел. 112 или в най-близкото поделение на МВР", призовава роднината му Екатерина Исаева. Учениците му от Тараклийския университет и молдовската общност у нас също се включват интензивно с регулярни призиви и разпространение на снимката му.

Полицията и във вътрешността на страната е запозната със странния случай с изчезването на професора. Изпратени са екипи по домовете на негови близки в малките градове, но до момента няма новини.

Реклама

"Нямал е конфликти. Истински обичан човек без врагове", обобщават от пернишката полиция и се надяват на положителна развръзка.

Лауреат с много награди

Проф. Тодор Бакалов е доктор на музикалните науки, акордеонист, композитор и диригент. Има многобройни изяви в страната и в чужбина с най-известните народни певци. Изнася концерти в много градове на Европа, Азия и Африка.

Лауреат на международни конкурси, фестивали, с много престижни награди. Дългогодишен преподавател в Софийския университет, Софийската математическа гимназия и в Молдова.

Налага се като забележителен творец в областта на българската народна музика и изпъква в няколко направления Ц диригент с високи постижения в народното хорово пеене, композитор и най-вече защитник на чистотата в българския музикален фолклор, което излага в своите книги с удивителна съзвучност, красота и убедителност.

Навръх юбилея му бе отпечатан и третият том на "Антологията на българските фолклорни изпълнители" благодарение на университетското издателство "Св. Климент Охридски".

Реклама
Реклама
Реклама