Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6515709 www.bgdnes.bg

Ицо Папата: Не знам как се казва папата

Беден съм, няма нищо на мое име, което да ми конфискуват, казва чичото на Азис

"Страх ме е да вляза в затвора, цялото ми семейство е притеснено какво ще се случи, но ще приема с достойнство наказанието и ако се наложи, ще вляза отново зад решетките. Не ме боли, че искат да ме вкарат в затвора, а това, че искат да ме унищожат."
Така коментира пред "България Днес" Христо Върбанов - Ицо Папата, получената присъда от 9 години затвор за изнудване и търговия с влияние от Специализирания наказателен съд.
Папата е обвинен като тартор на групата в края на 2015 година. В бандата участвали още дъщеря му Станка Върбанова, шофьорът Борис Маринов, Тома Илиев и Златко Танев. Според прокуратурата Папата и бандата му принуждавали конкретни лица да платят между 3000 лв. и 500 000 лв. Той поискал крупни суми и от Станчо Владов и Любомир Илиев-Къдравия с мотива, че ще "убеди" свидетелите срещу тях да се откажат от показанията си.
Спецсъдът наложи 9-годишна ефективна присъда, 8000 лева глоба и конфискация на 1/3 от имуществото на Христо Върбанов. По-тежко наказание - 11 г. затвор и 5000 лева глоба, получи участникът в групата Борис Маринов заради извършени от него други престъпления. Дъщерята Станка пък получи 2-годишна условна присъда.
"Делото срещу мен беше по същия сценарий както случая с Живко Суджука (бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов, който бе обвинен в принуда, закана за убийство и изнудване). Той уж искал пари от името на Бойко Борисов, ама самият премиер не знае. Така стана и при мен, аз съм като Бойко. Някой твърди, че съм искал определена сума, той я взел от мое име, ама аз дали съм получил нещо, никой не знае", обяснява още Върбанов. По повод конфискацията на имуществото му Ицо Папата е категоричен:
"Аз нямам нищо на свое име, нека ми вземат една трета от имуществото. Няма какво да вземат", категоричен е Върбанов и допълва:
"Осъдиха ме все едно съм извършил убийство. Дори и да е имало някакво престъпление, не мисля, че присъдата от 9 години затвор е справедлива. Ще обжалвам", категоричен е Христо Върбанов.
Ицо Папата бе закопчан при шумна акция на ГДБОП на 6 април 2012 година в дома му в Костинброд, докато садеше цветя в градината. Закопчана бе и дъщеря му Станка, която в момента на ареста скрила 15 000 лева белязани пари в бельото си.
"Цялото дело беше сглобено, а няма нито един телефонен разговор, нищо. Дори първия път, когато влезе в съда, процесът бе прекратен", обяснява Ицо Папата.
"Дадоха ми информация, че Станчо Владов, който се оплаква, че е бил изнудван от мен, точно преди делото, на което ме осъдиха, е пил кафе с прокурора", категоричен е Папата, но няма доказателства за това.
Освен че е роднина на фолкпевеца Азис и оцелява в 3 атентата, от години около името на Христо Върбанов има редица скандали заради спорното председателство на мешерето (върховния цигански съд). За поста претендират поне трима души, сред които и Ицо Папата. Спорове има и около титлата му.
"Знам кой е истинският папа, но не мога да ви кажа в момента как беше точно името му", категоричен е Христо Върбанов. Той самият не си спомня кой му е лепнал колоритния прякор, тъй като било много отдавна.

Работи като охрана зад решетките

Едва преди половин година Христо Върбанов излезе от пандиза, след като бе осъден на 6 години затвор. Той бе прибран на топло за изнудването на бившия шеф на Гражданска защита Никола Николов. Ицо Папата поискал 160 000 евро, за да не бъдат разпространени в медиите компромати срещу него. Върбанов влезе в затвора през февруари 2014 г. и излезе на свобода през май тази година. Ромският бос успява да намали присъдата си с усърдна работа зад решетките. Той се трудел като охрана и сам се хвали, че не е отсъствал от работното си място дори за ден. По думите му зад решетките активно е участвал в интеграцията на ромите и е бил уважаван от всички.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама