Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6515916 www.bgdnes.bg

Сняг проваля отвличане на Кокошката

Сняг е провалил мнимо похищение на групата "Наглите". Това разкри в показанията си един от участниците в отвличането на Юлиян Лефтеров-Кокошката - Даниел Димитров-Релето, научи ексклузивно "България Днес". Релето, който получи 18 г. затвор, даде показания по делото срещу бившия си авер Любомир Димитров-Гребеца, който е подсъдим за убийствата на Кокошката и на Иван Пайнавелов-Сапата.
Пред съда Релето признава, че е шофирал колата, с която са ставали някои отвличания. Бил е зад волана и на 8 януари 2009 г., когато се разбират да похитят наужким Кокошката, за да вземат откуп от заможния му вуйчо. Нещата се объркват, защото пред входа, откъдето го натъпкват в автомобила, има камера, която ги заснема. Освен това ги виждат и хора, които чистят падналия сняг по улиците.
Това провокира скандал между заговорниците. "Почнаха да се карат за някаква камера, за някакви хора", разказва Релето пред магистратите.

След скандала Гребеца, Кокошката и още един тайнствен мъж слезли в гората в Плана край Железница да се разправят. В колата Юлиян Кокошката бил завързан, със запушена уста, но искал да говори.

Реклама

"Свалихме Юлиян на поляната. Там пак имаше някаква разправия, не знам кой с кого се караше. Любомир имаше пистолет и го гръмна. После видях, че е имало предварително изкопана дупка и тялото направо падна вътре", съобщава Релето зловещи подробности за убийството на Кокошката. Той уточнява, че е стоял в колата, и понеже е било тъмно, е видял криминалната сцена благодарение на пуснатите фарове и на луната, която е осветявала местопрестъплението.
Похитителите били облечени с тъмни дрехи, имали и маски на лицата с прорези. Релето няма представа кой е тайнственият участник в мнимото похищение и последвалото убийство, защото искал да знае възможно най-малко и не разпитвал. Това ще даде възможност на Гребеца да използва присъствието на мистериозния бандит, за да му прехвърли авторството на убийството, коментират запознати с материалите по делото. Според описанието на очевидеца неизвестният мъж е бил "слаб и висок".

Релето повдига завесата и на убийството на Иван Сапата. Няколко месеца след като Кокошката е разстрелян, Гребеца си уговорил среща със Сапата край Бистрица. "Иван и Любомир започнаха да се карат. Те се караха отпреди това. Иван имаше да му връща 20-30 хиляди лева за един джип и не искаше да му ги дава от месец и половина преди това. Караха се, викаха, Иван обиждаше много Любомир. Чух изстрел и след 3-4 секунди още един изстрел. Като минах зад колата, видях, че Иван е паднал на земята", разказва Данчо Релето. По думите му Гребеца пратил свой авер да закопае трупа. След повече от час гробокопачът се върнал с две лопати.
Запитан защо не се е интересувал от убийствата, Релето заявява: "Колкото по-малко знам, толкова по-добре за мен". Той признава, че нещата са се объркали и не е трябвало да се стига до убийствата на членовете на групата.
Релето обяснява, че си е развалил приятелството с Гребеца, но това било нормално, защото го издал. "Не ми стана приятно, но аз първи наруших отношенията ни. След осем месеца разбрах, че и той е дал показания срещу мен", споделя Данчо Релето. Той уточнява, че лично е показал двата гроба на разследващите, но потърсил ченгетата едва 20-ина дни след арестите на "Наглите". "Може би съм помислил в ареста и съм преценил, че така е редно", заявява осъденият за похищенията.

Аделина ГЕОРГИЕВА

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама