Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6520506 www.bgdnes.bg

Пешо Сумиста излиза от килията

Босът на бандата за поръчкови убийства "Килърите" Петър Стоянов - Пешо Сумиста продължава да върти бизнеса си от килията, показа проверка на "България Днес". След множество съдебни перипетии Сумиста бе осъден от две инстанции на 19 години затвор като шеф на банда за мокри поръчки, рекет, побои, изнудване и палежи. От началото на процеса Стоянов и останалите от групата му са в ареста. Там те ще останат до произнасянето на Върховния касационен съд, което трябва да стане до няколко месеца. Заради получена информация за готвено бягство охраната на Пешо Сумиста дори е засилена, обясняват запознати.
Докато си чака присъдата, Стоянов не може по никакъв начин да напуска самоволно предварителния арест, а право да го видят имат само адвокатите и най-близките роднини, обясняват ченгета. В същото време се оказва, че ограниченията не са пречка босът на ДКилъритеУ да продължи да движи легалния си бизнес. Нещо повече, напук на всякакви правила и законови ограничения Сумиста дори на няколко пъти е успял преспокойно да се разходи из центъра на София. В бизнес обиколките си той дори стига и до морската столица Варна. Любопитно е, че Петър Стоянов дори не е направил опит да скрие това. Следи за излизанията му от килията могат да бъдат намерени съвсем официално в Търговския регистър.
От документите става ясно, че Пешо Сумиста на няколко пъти лично е присъствал на общи събрания на фирмите си. Първият документ, открит от "България Днес" за това, носи дата 27 февруари 2016 г. По същото време в морската столица на втора инстанция се гледаше процесът срещу бандата на ДКилъритеУ. Именно тогава според публикация във в. "24 часа" са засилени мерките за сигурност на Сумиста заради сигнал, че негови приближени са подготвяли бягството му.
Засилените мерки за сигурност очевидно не пречат на Стоянов да напуска варненския пандиз. Според протокола, публикуван в Търговския регистър, на 27.02.2016 г. във Варна на бул. "Чаталджа" се провежда общо събрание на фирма "Ивмар-М". На него освен Петър Стоянов лично присъства и неговата съдружничка Татяна Михалева. След като се срещат в офиса на дружеството, двамата обсъждат дейността през 2015 г. и приемат финансовия отчет. Преди закриване на заседанието е съставен и протокол, под който Сумиста и колежката му лично се подписват. Дали след това Стоянов директно се е прибрал в ареста, или се е разходил из града, остава неясно.
Въпреки това процедурата се повтаря и на 29 март тази година. Тогава Сумиста очевидно отново успява да си уреди излизане от ареста, за да се погрижи за бизнеса си. В рамките на деня босът на ДКилъритеУ успява да проведе цели три общи събрания на своите фирми "Сънрайз Билд", "Сиърс" и "Аутокът". Протоколите показват, че те са се състояли в София на ул. "Люботрън" 13, където са и офисите. В компанията на съдружниците си Сумиста се запознава с дейността на дружествата през 2016 г. След това се приемат финансовите отчети, а под протоколите са положени лично и подписи на присъствалите бизнесмени, показват документите, публикувани в Търговския регистър. Самите фирми отдавна са запорирани от Комисията за отнемане на незаконно имущество. Това не пречи на Пешо Сумиста да се грижи за дейността им и лично да я контролира.
Вестник "България Днес" изпрати запитване до Министерството на правосъдието относно излизането на Пешо Сумиста на свобода, за да присъства на общите събрания на фирмите си. Оттам отговориха, че той е настанен в ареста към Софийския затвор от края на 2015 г. При влизането му там личните му документи са иззети. От пресцентъра обявиха, че съгласно закона хора като Сумиста, които изчакват присъдите си в ареста, нямат право да излизат на свобода по свое желание. Единственото изключение се допуска, когато става дума за здравословни проблеми или се налага присъствие на съдебно заседание или следствени действия. Тяхна проверка е показала, че на описаните от нас дати няма данни той официално да е напускал затвора.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама