Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6520509 www.bgdnes.bg

4 г. затвор за младеж, спасил живота на брат си

Жестоко наказание заради меле, в което е замесен синът на Ценко Чоков - Мартин

4 години в затвора ще лежи младеж, който спасил живота на брат си в меле, в центъра на което се оказва синът на Ценко Чоков - Мартин. Николай Николов бе окончателно осъден от ВКС по обвинение, че е намушкал охранителя Павел Викторов на 4 август 2013 година в дискотеката в Бяла Слатина, научи "България Днес".

Реклама


"Един празник се превърна в кошмар. Децата ми излязоха да се забавляват. Последваха палежи, побоища и сега синът ми влиза в затвора заради нагласено дело. Съсипаха семейството ми!", ужасена е Ирена Митева, майка на осъдения Николай.
Оръжието на престъплението и до ден днешен не е открито. Николай е с чисто съдебно минало, а обвинението се крепи единствено на свидетелските показания на Мартин и неговите авери, а ключов свидетел е осъденият на доживотен затвор за убийство - Калин Димитров-Скинара, твърди майката.
Животът на цялото семейство се преобръща, след като малкият син на Ирена Ц Венислав, решава да посети единствената дискотека в Бяла Слатина. Още на входа младежът се сблъсква с малкия син на Ценко Чоков - Мартин. Отрочето на екскмета на Галиче удря с метален бокс по главата Венислав. Младежът пада в безсъзнание на земята, когато авери на Мартин продължават да трошат празни бутилки в главата му. В побоя участва и гардът Павел Викторов. Виждайки, че брат му е в безпомощно състояние, в мелето се намесва и Николай. Настава масов бой.
"Мартин извади бокс с автоматичен нож, в бързината не знам какво стана, но намушкан бе охранителят", спомня си Венислав за фаталната вечер.
Всички пострадали отиват в местната болница. След мелето Викторов се оказва порязан по гръдния кош вляво и дясно, има и две рани по гърба. Ранени са и двамата братя. Венислав е сериозно пострадал от ударите по главата, а батко му е със счупен нос. Изненадващо с обвинение за намушкания гард се оказва Николай Николов.
Делото многократно е прехвърляно и връщано на различните съдебните инстанции от Монтана до София. Николай Николов чува няколко присъди от "невинен" до 7 години ефективна присъда, обвинението се люшка от едната до другата крайност.
Първоначално с казуса се заема Окръжният съд в Монтана. Магистратите там сменят първоначалното обвинение и променят квалификацията от "опит за убийство" в "причиняване на средна телесна повреда". На тази инстанция Николай получава условна присъда от година и половина. Това наказание потвърждава и следващата инстанция - Софийският апелативен съд. Така делото стига до ВКС. Вместо окончателна присъда върховните магистрати връщат процеса за доразследване. Така случаят попада в столичните апелативни магистрати и условната присъда е потвърдена. Делото стига отново до ВКС, но до окончателна присъда пак не се стига, а се връща в Апелатевен съд - София. Там квалификацията на обвинението е променена отново и Николай става подсъдим за "опит за убийство". На това основание съдия Вера Цветкова Кънчева дава на младежа и най-тежката присъда - 7 години и половина затвор и налага плащането на обезщетение в размер на 70 000 лева. Преди седмица от ВКС намаляват присъдата и осъждат Николай на 4 г. зад решетките.


"Години се борим с една корумпирана съдебна система. В тази държава по-лесно е да се примириш, тръгнеш ли да се защитаваш, потъваш още по-надолу. От самото начало бяхме категорични, че Николай няма да се признае за виновен за нещо, което не е извършил и затова присъдата му е толкова висока", обяснява Ирена Митева.
"Викторов осъди сина ми на непосилното обезщетение от 70 000 лева, защото два месеца не можел да извършва ежедневните си дейности, а той още на 15-ия ден се върна в същата онази дискотека и отново се замеси в поредния бой", обяснява майката. Ирена е категорична, че ще използва и последните й възможности, за да поправи несправедливото решение.
"Ще организирам протест в София, няма да мръдна оттам без резултат. Ще заведа и дело в Страсбург. Сега обаче единственият ми шанс Николай да не бъде пратен в онзи зверилник е Илияна Йотова да реши да го помилва", надява се отчаяната майка.

Екскметът на Галиче пророкува присъдата

Първата ни среща с Ирена Митева е преди 3 месеца. Жената притеснена прекрачва прага на редакцията и обяснява, че предстои Върховният касационен съд да се произнесе окончателно по дело срещу сина й заради намушкан охранител. Още тогава тя ни разкрива, че до нея е достигнала информация, че скандалният кмет на Галиче Ценко Чоков се хвали сред свои познати и ги черпи как е уредил да вкара младежа Николай за 4 години в затвора. От страх да не повлияе на присъдата тя решава да не оповестява публично размера на наказанието. Три месеца по-късно ВКС излиза с решение и присъдата се оказва съвсем точно пророкувана от Ценко Чоков.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама