Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6520510 www.bgdnes.bg

Пребитата от напушен пациент медицинска сестра: "Страхувам се да се върна на работа!"

"Страхувам се да се върна на работа. Имам счупване на скулата, на носа. Такива пациенти са страшни, просто са агресивни", заяви битата в "Пирогов" от надрусан пациент медицинска сестра Стефанова. Пострадалата със сериозни травми след нападението. Тя е получила мозъчно сътресение. Има счупване на множество лицеви кости. Предстои й операция.
След бруталния побой 18-годишният агресивен наркоман е избягал, ченгетата го издирват.
"Приехме пациент с амфетамини, видяхме го с д-р Петкова и излязохме. Към 20:30 ч. чухме мъжка реч и го видяхме в коридора. Казахме му: "Спокойно! Спокойно!" Той се върна и отиде с гръб към леглото, после се обърна. След това вече нямам спомен. Казаха ми, че с един юмручен удар ме е свалил на земята".
Това разказа едва говорейки от болничното легло пребитата Стефанова. Жестокият побой над сестрата се разигра по време на нейно дежурство в Клиниката по токсикология на Института за спешна медицинска помощ "Пирогов" в нощта срещу събота. Стефанова допълва, че пациентът бил млад, на 18 г., слаб и висок.
"Страхувам се! Той беше вързан и е успял да се развърже. Страх ме е от такива пациенти, те са агресивни и не разбират от добро", казва пострадалата. Нападателят на сестрата живее сам. Родителите му са разделени. Те били помолени да останат с него през нощта, но отказали, защото по думите им той се дразнел.
След като оставил в безсъзнание медицинската сестра, побеснелият наркоман се нахвърлил върху пациент и започнал да го души, за да го принуди да му отключи вратата на отделението. След това избягал от болницата. Охранителите не успели да заловят побеснелия наркоман нито по време на нападението, нито след бягството му от клиниката.
Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов призна, че има пропуски в охраната на болницата и обеща допълнителни мерки. След бруталния среднощен екшън част от пациентите са напуснали клиниката.
"Има хора, които не искат да останат на работа", съобщи хирургът доц. Стоян Сопотенски. Той добави, че на пострадалата й предстои операция. Според него психичната травма на жената е по-тежка и едва ли ще бъде отстранена.
"Подобни неща се случват и в други държави, но там има строги наказания - в Германия е три години ефективна присъда. У нас - глоба, няма възмездие", заяви хирургът от "Пирогов" доц. Стоян Сопотенски пред Би Ти Ви. Той призова всички институции да си свършат работата по разследването на случая и законът да се приложи в цялата му тежест. На въпрос какви мерки очаква от проф. Балтов той отговори: "Нищо не очаквам. Няма как до всеки пациент да се постави охранител. Извършителят трябва да бъде заловен, осъден и наказан, да се знае, че има правила в тази държава. Трябва да има адекватни наказания".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама