Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6539090 www.bgdnes.bg

Брокер менте духва с хилядарки

30 жалби в полицията от наивни наематели срещу мошеника Петър Георгиев

С 1000 лева горят кандидат-наематели, попаднали на фалшивия брокер Петър Георгиев Георгиев, алармират пред "България Днес" потърпевши от измамника. Мошеникът сключил 5 договора само за едно жилище в рамките на месец. В полицията има над 30 жалби срещу него, но измамените са в пъти повече, допълват разследващи.
Екип на вестника посети един от апартаментите, който фалшивият брокер използвал за измамите си. В момента жилището в столичния кв. "Овча купел" е празно. Реалната собственичка на апартамента Александра Желева от първо лице разказва как имотът й е използван в крупната измама:
"Това лице Петър Георгиев дойде при мен в качеството си на частно лице. Каза, че търгува с авточасти. Нае жилището ми срещу 600 лева месечен наем", започва разказа си потърпевшата.


"Само 2-3 дни по-късно въпросният "брокер" започнал да предлага жилището ми под наем и да се представя за собственик", обяснява Александра Желева.
"Поне 5 човека са изгорели само за този апартамент. Набирал наематели, предлагал им жилището срещу 400- 500 лева месечно, прибирал още толкова като депозит, дори взимал и "комисиона" за услугите си", обяснява опарената собственичка.
"Аз самата разбрах за измамата, след като от 6-о РПУ ми се обадиха да ме питат дали познавам Петър Георгиев", обяснява Желева.
Собственичката на апартамента в "Овча купел" е в шок, след като разбира, че имотът й е отдаден под наем на няколко пъти, без да подозира.


"Наех жилището от брокера Петър Георгиев Георгиев срещу договор за наем и предплатени 400 лева депозит за жилището, 400 лева първи наем и 200 лева комисиона. Беше ми обяснено, че за момента в жилището нощува познат на собственика и ще мога да получа ключа след 2 дни. В деня на нанасянето ми брокерът ме уведоми, че собственикът прекратява договора и ми иска банкова сметка, за да ми върне платените суми. Поисках да получа парите на ръка. След уговореното време на среща, през което нищо не се случи, телефонът на брокера беше вече изключен. Оказва се, че е затвърден измамник, задържан е няколко пъти от полицията, с досие, но въпреки това продължава да мами хората по същата схема", разказва потърпевшата наемателка Десислава.

Реклама


"Аз също наех апартамента на 17 септември от същия брокер Петър Георгиев, подписахме договор за 400 лв. наем плюс депозит и комисиона, трябваше да изчакам да се изнесе сегашният наемател и да се нанеса на 1 октомври, но всичко беше измама, след няколко дни брокерът се покри", разкрива и друг потърпевш, който предпочита да остане анонимен. Той е един от 30-те опарени, които са пуснали жалба в столичното 6-о РПУ.
"Лицето Петър Георгиев е с повдигнати обвинения, но делото все още не е влязло в съда. Съвсем скоро ще приключим разследването. Само по моето дело са над 20 души потърпевшите, но от колеги разбрах, че измамени има в цяла София", коментира пред вестника разследващият полицай Венева от столичното 6-о РПУ.

Управителят на агенцията: Реномето ни се срина!

"Петър Георгиев работи като брокер за нашата фирма. Точно една седмица идваше в офиса, след което две седмици се опитвах да го открия, за да го уволня. Лично аз подадох първата жалба в полицията, след като клиенти на фирмата ми се обадиха, че има проблеми с жилището, което са наели. Търсеха ме измамени за апартамент в кв. "Овча купел" и в кв. "Манастирски ливади", разкри пред "България Днес" управителят на имотната агенция "Грийн Естейт" Петко Збирчев, за която Петър Георгиев твърдял, че работи.
"Откакто се разшумя, имаме отлив на клиенти, спадна ни работата и реномето на фирмата се срина! На практика ние се оказахме сред потърпевшите, дори ключовете от офиса не мога още да си взема от Петър Георгиев", жалва се брокерът.

Екип на "България Днес"

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама