Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6540887 www.bgdnes.bg

Касапинът на Виола съди затвора

25 години отнесе за клането на студентката

Наркоманът Стефан Станев скача срещу заповед да бъде изолиран в пандиза


Осъденият за жестокото убийство на 29-годишната студентка Виола е изпаднал в остър конфликт със затворническата управа, който се е пренесъл в съда, научи "България Днес". Стефан Станев подал жалба срещу заповед на шефа на пандиза, с която на арестанта се забранява да участва в колективни мероприятия зад решетките. Със забраната автоматично се отнема възможността на Станев да се включва в каквито и да било дейности зад решетките, в които участват останали окошарени. Според запознати сред тях са тържества, музикални фестивали, спортове, кулинарни дни, организирано почистване на помещенията и т.н.


До пълната изолация на наркомана Станев се стига, след като той предизвиква серия от инциденти в ареста през юли, само месец след като е арестуван за бруталното пребиване до смърт на красивата 29-годишна Виола. Най-бруталната изцепка на Станев е нападението над негов съкилийник. Докато човекът кротко спял, Стефан се нахвърлил върху него и му нанесъл няколко удара по главата и окото с химикалка. Охраната е прекратила физическата саморазправа и Станев е настанен в самостоятелна килия.
Още на следващия ден той се опитал да подпали помещението. Натрупал вестници върху дюшека и възглавницата си и се опитал да ги подпали със запалка. Охраната предотвратила по-сериозен пожар.
"Станев неистово се опитва да се изкара невменяем, а той просто е един обикновен наркоман, който разбира всяко свое действие. Явно за да засили това внушение, преди седмица започна да буйства жестоко", разказаха охранители на арестите след предизвиканите от задържания инциденти.
Заради опасното му поведение се стигнало и до заповедта, с която му се забранява да участва в колективни дейности в пандиза. Станев не е доволен от тоталната изолация и обжалва заповедта на шефа на затвора пред Софийския районен съд. Магистратите не отменят разпореждането, с което се ограничават неговите контакти с останалите пандизчии. Казусът е решен от съда на 30 октомври.
Само три дни по-късно наркоманът отново се изправи пред магистратите - този път за да отговаря по обвинението за убийството на Виола. Младата жена бе зверски пребита със стик за голф и клана с три ножа в София през юни. За тежкото престъпление наркоманът получи 25 години затвор, след като призна вината си. По този начин се отърва от максималното наказание, което е затвор доживот. Родителите на убитата Виола заявиха, че ще обжалват решението.
"Ние искаме справедливи наказания", категоричен е бащата на жертвата - Валери Николов.


Няколко седмици след убийството на Виола стана ясно, че полицаи и прокурори с години са игнорирали сигнали за заплаха, подавани срещу Станев от бившата му съпруга и нейни родини. Сигналите са предавани към Софийската районна прокуратура, където четирима поредни прокурори отказват да започнат разследване. Такова е образувано едва по последния сигнал. Това се случва 5 дни след убийството на Виола.

Ваня ТОДОРОВА

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама