Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6546156 www.bgdnes.bg

Мнима Фандъкова жили цяло районно

Мошеничка, използвала името на кметицата на София Йорданка Фандъкова, завлече с хиляди левове висши полицаи, наброяващи цяло районно, научи "България Днес". Схемата въртели измамничката Надя Георгиева и съучастничката й Надка Божилова от Общинска полиция, които обещавали общински жилища за смешни пари.
Надя се представяла на наивниците като служител на „Жилищно настаняване“, хвалела се, че баща й е от шефовете на областната управа в София. "Колежката" й натяквала и за близостта си с Фандъкова и други ръководни кадри, които познавала от работата си в сградата на Столичната община на "Московска" 33. По този начин без свян завлякла и висши ченгета от Националната полиция и свои близки роднини.
Надка решила да преметне колеги на мъжа си Христо Божилов от Главна дирекция "Национална полиция". Неговата колежка Кристина Николова и съпругът й Йордан изгорели с над 22 хил. лева, сочат данните на разследващите. През лятото на 2012 г. Николови срещнали Надка, която ги навила да им съдейства за общинско жилище. Двете мошенички им определили среща пред сградата на Столичната община, където Надя Георгиева се представила за служител от „Жилищно настаняване“ и даже се похвалила, че вече взела три апартамента. Те поискали 5 бона, които уж трябвали за картотекиране.

Впоследствие обещали да уредят две жилища, а Йордан викнали на среща в кафето на Столичната община, където му измъкнали още 4 бона. В разговори отлагали влизането в апартаментите, поради проблеми с комисията по настаняването.
Димитър Костов от Националната полиция също е убеден от Надка Божилова да си купи общински имот. На среща двете измамнички твърдели, че всичко е законно и полицаят, без да му мисли, им дал поисканите от него 5 бона. Мошеничките си разделили плячката поравно, като пред Костов намирали различни извинения за забавяне на настаняването.
Друг колега на Божилов - Младен Благоев, също се вързал на измамата. Той споделил, че търси апартамент и след телефонен разговор дал 2 хил. лв., които били поискани от него като разходи за закупуване на жилището и погасяване на стари сметки за ток, вода и парно. Дори му поискали личните данни, за да изглежда всичко по-достоверно.

Реклама

Седмица по-късно Надя се срещнала с него на кръстовището на бул. "Сливница" и "К. Величков", като даже му посочила апартамента, който купува. Обяснила, че не може да влязат вътре, защото обитателите му се изнасят. След няколко дни измамничките извикали Благоев в дома на Надка, където му поискали още 1350 лв. за нотариални такси, заверки и адвокатски услуги. Мъжът дал парите, защото изобщо не се усъмнил.
Мошеничките не разобличил и друг негов колега от 7-о РПУ - Анатоли Дамянов. Той и приятелката му Екатерина Боева дали общо 8500 лв. на Надя и Надка по същата схема. Полицайката Надка не се притеснила да преметне собствената си братовчедка Емилия Дековска, чиято дъщеря щяла да се жени и нямало къде да живее. Въпреки безизходицата им отмъкнала от роднините си над 2300 лв. Надка ужилила и свои бивши колеги, които й имали доверие. Това са Атанас Атанасов от 1-во РПУ, Илияна Станинска от полицията в Бобов дол и други.
Надя дори стигнала по-далеч, като дори се обадила на една от жертвите си и говорила от името на кмета на София. "Първо ни разказваше, че кметицата е много загрижена за нашето семейство, искала да се запознае с нас и да ни дойде на гости. После получихме две обаждания, като гласът по телефона се представяше за Йорданка Фандъкова. Аз обаче се усъмних, защото говореше с кюстендилски диалект", разказа пред съда ужиленият Петко Петков. Според обвинителния акт Надя и Надка са измамили десетки хора, сред които 16 полицаи. Прибрали са общо над 240 хил. лв.


3 условни присъди

Надя Георгиева е осъждана за измами, извършвани през 2009 и 2010 г., но винаги се измъквала с условни присъди. През декември 2013 г. се признава за виновна за измамни схеми и сключва споразумение за шест месеца условно. Пет месеца по-късно се признава за виновна по друго дело за измама и се споразумява за седем месеца условно. През май 2015 г. я осъждат отново и пак отнася условно наказание - този път 2 г.

Аделина ГЕОРГИЕВА

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама