Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6547579 www.bgdnes.bg

Касиерът Петко духва от тайната бърлога

Издирваният бивш главен касиер на Алфа банк Петко Митевски е изчезнал и от тайната си квартира, която доскоро не е била известна на издирвачите му. Това стана ясно на поредното заседание по делото в Софийския апелативен съд (САС) вчера.
Осъденият на 15 години затвор за кражба на 21 млн. лв. е търсен на адрес в столичния кв. "Света Троица", който не е проверяван при предходните опити да бъде открит. Когато призовкарите отишли в тайната квартира на Митевски, се оказало, че той не е там. Съседите обяснили, че не са го виждали. Така опитите на властите да намерят бившия касиер в тайната му бърлога ударили на камък. С провал завършва и търсенето на Петко на други два адреса в София. На единия от тях живее съпругата на беглеца от правосъдието. Пред призовкарите и ченгетата тя категорично заявила, че двамата са в лоши отношения. Не живеят заедно и не го е виждала отдавна.
Справки от Столичната дирекция на полицията показват, че до момента Митевски не е открит от ченгетата. По данни на граничите власти издирваният не е напускал страната през последните години, стана ясно в съда. Информация от Националната следствена служба и Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" показва, че бившият касиер не се намира в нито един от арестите в страната. Апелативният съд разпореди да бъде направен още един опит да бъде намерен Петко, за да присъства лично на делото срещу него. Заради липсата на подсъдимия делото е отложено за 18 декември. По разпореждане на съда дотогава трябва да бъдат издирени още адреси, на които евентуално е възможно да е отседнал Митевски, за да бъде призован за делото. Магистратите изискват и данни от мобилните оператори за ползваните от него телефонни номера, чрез които евентуално може да се направи връзка с търсения подсъдим. Ако Петко не бъде открит до заседанието през декември, той най-вероятно ще бъде съден задочно.
Издирването на осъдения започна през лятото. Тогава той трябваше да бъде прибран в ареста. Отиването му зад решетките трябваше да стане след произнасянето на присъдата му и промяна на мярката му в "задържане под стража". Самият Петко и неговият адвокат се явили в столичното Шесто районно управление на МВР, но оттам ги върнали. Ченгетата отказали да заключат Митевски, тъй като в районното още не била пристигнала документация от съда за задържането му. Седмица след като папките дошли в районно, от Петко вече нямало следа. Той е обявен за общодържавно издирване на 25 юли. Тогава е издадена и заповед, която му забранява да напуска страната.
След изчезването на бившия касиер плъзнаха много версии за неговото местонахождение. Според една от тях беглецът от правосъдието се покрил в Стара планина, защото добре познавал района и там се чувствал сигурен за живота си. Още повече че в един от близките градове живеели негови роднини, на които можел да разчита в случай на нужда. Не е изключена и друга версия - Петко отдавна да е изчезнал в чужбина, за да не лежи в затвора, както направиха куп мафиоти, сред които и бившите командоси от Дупница Ангел Христов и Пламен Галев - Братя Галеви. Друга версия гласи, че Митевски се покрил дълбоко, защото е бил заплашван със смърт, за да бъде заличена следата към задигнатите 21 млн. лв. Интерес от това имали хората, прибрали парите, които не бяха открити, въпреки че разследването и съдебният процес се точиха седем години.

Милост и за "Наглите"

Петко Митевски е осъден на 16 май от състав на Софийския градски съд с председател Николай Младенов. Той остави бившия касиер на свобода с най-леката мярка "подписка".
Съдия Младенов е магистратът, с чието решение за една бройка от пандиза да се измъкне Ивайло Евтимов-Йожи от бруталната банда за отвличания "Наглите". През май същият съдия пусна предсрочно от затвора Йожи. Мотивът на магистрата бе, че изкараните от опасния бандит 9 г. и половина зад решетките са напълно достатъчни да се поправи. Скандалното решение на Младенов стана публично достояние след разследване на в. "24 часа". Последва протест от прокуратурата пред Софийския апелативен съд (САС), който отмени решението на градския съдя Младенов и поряза мераците на Йожи да излезе на свобода.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама