Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6547864 www.bgdnes.bg

Надцакват обирджиите на банкомати

Прокуратурата предприе нестандартен подход срещу обирджиите на банкомати, като скри техния съгледвач Господин Динев. Районните магистрати в Дупница гледаха вчера мярката на отцепката при закрити врата, за да не издадат подробности от разследването пред бандитите, научи "България Днес".
Решението заседанието да се проведе на тъмно се налага, след като вече пет дни крадците се спасяват от белезниците. Въпреки стотиците ченгета, кучета, хеликоптер и дрон, които ги издирваха, те успяха да се измъкнат. Помощникът им Господин нямаше този късмет и трябваше да се изправи пред съда.
Той бе доведен от внушителен брой служители на "Съдебна охрана" под засилени мерки за сигурност. Запознати коментират, че Динев вероятно е пропял срещу аверите си и затова са специалните мерки за опазването му. Важната информация, която е влязла в папките на разследването, също не трябвало да става обществено достояние, заради което медии не бяха допуснати в съдебната зала.

Любопитно е, че заседанието приключи само за 5-10 минути, което е своеобразен рекорд. Магистратите набързо приели доводите на прокурор Анита Стоева, че престъплението, в което участвал Господин Динев, е с висока степен на обществена опасност. Предвид че аверите му са на свобода, е голям рискът също да се укрие, ако излезе от ареста. Затова магистратите оставиха Динев в кауша, като той и адвокатът му Яким Стоянов могат да обжалват решението.
Господин Динев към момента е единственият задържан за обира на банкомат в Сапарева баня. Той получи обвинение за това, че е помогнал при кражбата и за бягството на останалите трима бандити и според закона може да получи до 10 години затвор. Според разследващите Динев управлявал "Фолксваген Кади", с който осигурявал безпрепятственото придвижване на джипа на крадците БМВ Х5. Те успяха да вземат 9 бона в касета от взривяване на вратата на банкомата в Сапарева баня.

МВР разпространи снимките на Тодор Богданов, Красимир Йорданов-Джонката и Кирил Микев-Маймуната и ги обяви за общодържавно издирване. През последните дни униформени проверяваха автомобили по пътищата около родния им Перник и претърсваха адреси, свързани с бандата. По данни на органите на реда престъпниците не са напускали границите на България.
Според криминалисти триото има в актива си цяла серия обири на банкомати. Тримата са близки до известния пернишки касоразбивач Валентин Кирилов-Пуйката, познавали се и с разстреляния през 2013 г. негов авер Венцислав Димитров-Мечан. Самият Валентин Кирилов от известно време не участва лично в обирите, но според запознати изпращал хората си да разбиват банкомати.
Кирил Йорданов е собственик на заведението "Ла Негро" в квартал "Изток", а Динев е бил управител. Краси и Киро били неразделни, а в подземния свят на Перник им викали Том и Джери. Постепенно се насочили към банкоматите. Започнали да ги режат с флекс, след това да ги дърпат с джип, сочат оперативните данни на полицията. За всеки удар бандитите свивали различни джипове и кадита, както и регистрационните табели от тях. Винаги избирали софийските квартали "Бояна", "Люлин" и "Студентски град". В бандата имало още един съучастник, който избирал и наблюдавал обектите за обиране, но наскоро се размазал с мотор на магистралата. На сметката на крадците се приписва и обирът на казиното на Коко Динев.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама