Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6549425 www.bgdnes.bg

Лазар Влайков се измъква от две обвинения

След опит за възобновяване на досъдебните производства

Няма да има дело за побой над сина на общинска съветничка и за мъж, намушкан 5 пъти

От две нови обвинения се измъква общинарят Лазар Влайков, с чийто пистолет бе убит ресторантьорът от Виноградец Наско Тонкев преди два месеца, научи "България Днес".
След фаталния инцидент на името на общинаря изскочиха две криминални регистрации. Едната за побой над сина на общинската съветничка Дора Пачева, а другата заради свада на пътя, завършила с намушкан 5 пъти шофьор. И в двата случая Влайков се измъква от наказание. В началото на септември главният прокурор Сотир Цацаров нареди възобновяване на прекратените досъдебни производства. Два месеца по-късно се оказва, че и двете отново са приключени без последствия за Лазар Влайков. Оказва се, че въпреки огромното желание на прокуратурата случаите да бъдат разследвани отначало, законово това няма как да стане.
"Едното дело не може да бъде възобновено, тъй като има вече съдебно решение по случая, а по отношение на другия случай е изтекъл 2-годишният срок, в който могат да бъдат предприети действия според закона", обяви пред репортер на вестника говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова.
Лазар Влайков все пак е с повдигнато обвинение, след като 6-годишният му племенник Юри неволно простреля смъртоносно с бойния му пистолет "Глок" собственик на заведение във Виноградец. На 31 август тази година голяма компания се събира да празнува рожден ден на момченцето, но след употреба на сериозно количество алкохол Влайков изважда законно притежавания си пистолет и започва размяна на оръжието сред присъстващите. Така пистолетът стига до детето, което произвежда неволен изстрел, след който покосен пада собственикът на заведението Наско Тонкев. Част от присъстващите на празненството твърдят, че не детето, а самият Влайков е произвел фаталния изстрел. Назначени са експертизи, които тепърва ще разкрият какво всъщност се е случило. Засега Влайков е с повдигнато обвинение само за това, че не е взел необходимите мерки за сигурност за оръжието си и от това е последвало причиняване на смъртта на Тонкев. Предвиденото от закона наказание за това престъпление е от 3 до 10 години лишаване от свобода.
След фаталния инцидент с ресторантьора се оказа, че името на Влайков е замесено и в още няколко кървави инцидента.
През 2008 година общинарят от Септември е бил обвинен за побой над Иван Стоянов от с. Виноградец. Тогава 25-годишният младеж е бил опериран в „Пирогов“ заради нанесените тежки наранявания по лицето от Лазар Влайков. Майката на пребития младеж, която по това време е общинска съветничка, обвини Влайков, че пребил сина й, защото не гласувала в местния парламент "както трябва". Още тогава случаят се разследва, но в крайна сметка досъдебното производство е прекратено.
"Дознател се занимаваше със случая, след което изкараха, че синът ми е предизвикал Лазар Влайков, и досъдебното производство беше прекратено. Не стигнахме даже до съда", обясни пред вестника майката на пострадалия - Дора Пачева.
Окончателно приключен се оказва и случаят от 2012 г., когато Лазар Влайков намушква 5 пъти с нож 40-годишния Тодор Стоянов след спречкване на пътя. Инцидентът се разиграва между септемврийските села Бошуля и Карабунар. Малко след полунощ на 25 януари Тодор от Пазарджик пътува с пежото си към града, когато се разминава с лъскаво БМВ. Зад волана е 27-годишната Анелия П. от Виноградец, а до нея седи Лазар Влайков. При разминаването на двете коли никой от водачите не сменя на къси светлини и водачите взаимно се заслепяват. И двамата шофьори отбиват край пътя, за да си изяснят кой е виновен. Разправията бързо прераства във физически сблъсък. Пазарджиклията грабва прът от пътя, а съветникът вади нож. В мелето Влайков наръгва многократно Тодор в гърдите и гърба. Тежко раненият мъж се оттегля от битката, качва се в автомобила си тръгва към Пазарджик. В близост до Бошуля усеща, че губи съзнание, спира колата и успява да се обади за помощ на спешния номер 112. Откаран е в пловдивска болница и животът му е спасен като по чудо след няколкочасова операция. Първоначално Лазар Влайков е задържан, но малко по-късно освободен и до ден днешен не е наказан за действията си.

Решават за "домашния арест"

За промяна на мярката за неотклонение от "домашен арест" в "парична гаранция" или "подписка" ще настоява днес общинарят Лазар Влайков пред Окръжния съд - Пазарджик. Той е обвинен за неправилно съхранение на огнестрелното си оръжие, след като с пистолета му нелепо бе застрелян ресторантьорът Наско Тонкев от Виноградец.
Постът на Влайков в общинския съвет на Септември също е сериозно застрашен. По време на следващото редовно заседание на местния парламент ще бъде разгледано отстраняването му от работа по предложение на кмета Марин Рачев.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама