Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6555807 www.bgdnes.bg

Болид на Шумахер беше продаден за 7,5 млн долара на търг в Ню Йорк

След върховете, достигнати с продажбата на картината "Спасителят на света" на Леонардо да Винчи за рекордните 450 милиона долара, есенните търгове в Ню Йорк приключиха с изненада - "Ферари", управлявано от легендарния пилот Михаел Шумахер, беше продадено за 7,5 милиона долара - рекорд за съвременен болид от Формула 1, предаде Франс прес, цитиран от БТА. 

След като конкурентите от "Кристис" поставиха впечатляващия рекорд с творбата на Да Винчи, "Сотбис" нямаше с какво да им отговори. Въпреки това аукционерите успяха да предизвикат изненада, предлагайки на търга си за съвременно изкуство болида, с който Шумахер печели състезанието от Формула 1 в Монако през 2001 г.

Реклама

Платените 7,5 милиона долара за болида, описан от "Сотбис" като "най-удивителната състезателна кола, предлага някога на търг", надхвърлиха значително предварителната оценка, която беше между 4 милиона и 5 милиона долара.

"Това не е произведение на изкуството, но всички сме израснали с автомобили и сме мечтали за автомобили. Помислих, че ще е добре да има едно "леко намигване" към всеобщата ни страст", сподели преди търга Грегоар Бийо от "Сотбис".

Връщайки се към същността на аукциона, портрет на Мао, нарисуван от Анди Уорхол през 1972 г. след посещението на президента на САЩ Ричард Никсън в Китай, беше продаден за 32,4 милиона долара при предварителна оценка между 30 милиона и 40 милиона долара.

Триптихът "Три етюда на Джордж Дайър", сътворен от Франсис Бейкън през 1966 г., когато художникът изживява страстна връзка с Дайър, смени собственика си срещу сума от 38,6 милиона долара при предварителна оценка между 35 милиона и 45 милиона долара.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама