Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/6555917 www.bgdnes.bg

Орлин Станойчев: Само Федерер е опасен за Григор

Българинът стана едва шестият дебютант с полуфинал на финалния турнир

Легендарният български тенисист Орлин Станойчев отчете, че единствено Роджър Федерер може да се счита за фаворит в мач срещу Григор Димитров от останалите участници във финалния турнир за сезона в Лондон (Анг). Българинът намери място на полуфинала, след като записа втора поредна победа в предварителната група. Той размаза Давид Гофен (Бел) с 6:0, 6:2. 


"При отказването на Надал бях сигурен, че Григор ще се класира на полуфинал - обяви пред "България Днес" Орлин Станойчев, който преди възхода на Димитров беше българинът, достигнал до най-предно класиране в световната ранглиста (№96). - Хубавото е, че няма да се изправи срещу Федерер на тази фаза, а евентуално на финала. Швейцарецът е много труден за побеждаване, когато е във форма."
Станойчев е един от малкото тенисисти в историята, които имат положителен актив срещу Федерер. Той го побеждава през 1998-а на турнир в Женева с 6:4, 7:6.
"Григор направи най-добрите мачове в началото и в края на сезона - добави Орлин Станойчев. - Важно е да играе силно в турнирите за Големия шлем и Мастърсите, за да влезе в Топ 3. Всичко е пред него. Необходимо е да бъде уверен във важните точки и геймове, за да покаже най-добрия тенис. Подготвен е за полуфинала. Стискаме му палци. Прави страхотна година."
Според Станойчев следващият съперник на Димитров Пабло Кареньо-Буста ще играе на кръв.

Реклама


"Испанецът влезе с голям шанс в турнира, но ще се хвърли, защото става въпрос за много пари и точки - обясни Станойчев. - Срещата е доста по-важна за испанеца, защото Григор вече се класира напред."
Бившият тенисист не пропусна да спомене и липсата на големи имена в заключителния турнир. Това помогна на Димитров да стане едва шестият дебютант в историята на надпреварата, който се класира за полуфинала. След края на надпреварата българинът почти сигурно ще се придвижи минимум до пета позиция в световната ранглиста.
"Не съм виждал подобна година, в която пет-шест от най-добрите играчи да са контузени - чуди се Станойчев. - Това отваря врати за доста тенисисти. Ако на корта бяха Мъри, Джокович, Вавринка, Нишикори и Раонич, щеше да бъде съвсем различно. Играчите, които са малко по-надолу в ранглистата, получават шанс. Федерер и Надал също подбират турнирите. Видяхте как испанецът се контузи. С него турнирът щеше да е друг."


26-годишният Димитров стана обект на обширен материал от сайта "Спорт360". В него са цитирани размисли на Гришо около промяната в него, след която дойде и рекордното шесто място в света.
"Всяка загуба ме наранява още повече, а всяка победа е още по-ценна за мен - казва българинът. - Смятам, че това са някои от добрите демони, които в момента се опитвам да уловя. Просто искам да използвам всичко в моя полза - от психиката, физическото ми състояние до начина на хранене и възстановяването. Ако мога да го дефинирам с една проста дума, това е "дисциплина". Просто се фокусирам върху това, което правя в момента, а не мисля за ранглистата или точките."

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама