Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/6560769 www.bgdnes.bg

Гришо - Спортист №1 на България

Григор Димитров ще бъде категоричният победител в традиционната анкета между журналистите за Спортист щ1 на България. Допитването ще се проведе през следващия месец.

Гришо направи най-големия удар в своята кариера със спечелването на заключителния турнир за сезона в Лондон. Той победи на финала Давид Гофен със 7:5, 4:6, 6:3. За титлата българинът получи 1500 точки за световната ранглиста и $2.55 млн.
Изключителният успех на хасковлията през 2017-а вероятно ще доведе и до рекордна преднина пред следващите в класацията, показа проучване на "България Днес" сред част от медиите. Причина за това е слабата година за останалите спортове. Традиционните фаворити лека атлетика, бокс и борба, които излъчиха победителите в анкетата за седем от последните осем години, не впечатлиха през настоящия сезон.
Димитров вече е печелил веднъж класацията. Той го направи през 2014-а година, когато задмина Иван Марков (вдигане на тежести) и Александра Жекова (сноуборд). Тогава тенисистът не успя да присъства на церемонията. Вместо това прати холограмно послание.
През тази година церемонията ще се състои на 19 декември. Все още не е ясно дали Димитров ще присъства, защото по това време той ще прави подготовка за първите турнири през сезона.
Очаква се Гришо да започне сезона в Брисбън (Авл). Надпреварата стартира в първите дни след новата година. Българинът ще защитава титлата. Освен това турнирът ще бъде подгрявка за Откритото първенство на Австралия.
"Успехът на заключителния турнир в Лондон ще даде огромно самочувствие на Григор Димитров - призна за "България Днес" бившият тенисист и настоящ телевизионен коментатор Юлиан Стаматов. - Ще бъде основа за още по-добри изяви. Взе пет мача срещу тенисисти от Топ 10. Оттук насетне неговата следваща цел ще бъде спечелване на турнир от Големия шлем. Той беше близко до това с достигането до полуфиналите на "Аустрелиън оупън" и "Уимбълдън"."
Стаматов отбеляза много по-сигурната игра през настоящия сезон, която е била ключът за успехите на Димитров.
"Представя се на много високо ниво през целия мач - добави експертът. - Няма големи спадове в концентрацията и в играта. Затова не се наблюдават и кризи. Дори да ги има, те са кратки. Успява бързо да се справи с тях при това с отлична игра. Преди, когато водеше, конценрацията го напускаше и той правеше много грешки."
Стаматов не смята, че липсата на Новак Джокович, Роджър Федерер, Стан Вавринка, Милош Раонич и Кей Нишикори трябва да умаловажава успеха на Григор Димитров в Лондон.
"На заключителния турнир се събират най-добрите осем в ранглистата - обясни коментаторът на "Мтел Спорт" и "Евроспорт". - Въпросните тенисисти не са там по една или друга причина. Ако следваме логиката за отсъствието на големите, тогава Сампрас, Борг и Конърс трябваше също да играят. Догодина Джокович, Мъри и Вавринка ще имат възможност да се докажат, че са най-добрите."
Стаматов отбеляза, че е много по-трудно да се защитава дадена титла, отколкото да се спечели. Димитров натрупа около 1000 точки в първата част от сезона заради трофеите в София и Брисбън и полуфинала от Откритото първенство на Австралия.
"Ще бъде погрешно, ако в главата му се загнезди на всяка цена да постигне същите успехи - обясни Стаматов. - Няма за какво да се притеснява, дори и да не защити титлите, защото те са на турнири, които дават 250 точки за победителя."

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама