Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6560793 www.bgdnes.bg

Проф. Божидар Димитров: Синодът няма да признае македонската църква

Ще си спести разваляне на отношенията с руския и сръбския патриарх

"Светият синод вероятно няма да признае независима македонска църква, за да не си развали отношенията с руския и сръбския патриарх."


Това мнение изказа пред "България Днес" историкът проф. Божидар Димитров. Официално писмо с желание македонската църква да стане вдъщерна на българската бе изпратено от скопски архиереи до Светия синод на 9 ноември. Чака се решението на митрополитите и патриарх Неофит.

Реклама


Проблемът е, че македонската църква не е призната за самостоятелна и дари неофициално се води за част от сръбската.


Бившият директор на Националния исторически музей е доволен, че македонските архиереи са готови да признаят за църква майка българската, ако от наша страна признаем македонската за независима. Но е скептичен за взимането на подобно решение от висшия клир.


"Раздвоен съм. Хем съм радостен, че с официално писмо до синода македонските свещеници изразяват готовност да кажат да, църква майка е българската. Но предполагам, че клириците ни ще предпочетат да запазят добри отношения с руската и сръбската църква, които не са дали своята благословия, както и никоя друга православна църква за подобно нещо", каза още проф. Димитров.


Зелена светлина за признаване на автономна македонска църква от своя страна дава отец Силвестър.


"Добро нещо е да се даде автономия на Македонската православна църква. Стига македонският архиепископ да си влезе във функциите на уважаващ и почитащ българския патриарх", категоричен бе пред вестника духовният надзорник на Сливенска епархия.


Той е категоричен, че ако дадем автономност на македонската църква, ще влезем в конфликт със сръбската църква. "Което не е голям проблем, тъй като ние винаги сме в конфликт с тях. Ако зависи от мен, македонците са добре дошли. Бих поел такъв риск", сподели още духовникът.

Реклама


Македонската църква не е призната от никоя православна църква и са под сянката на сръбската.


"Притеснен съм от това, че най-вероятно македонците ще се опитат да използват срещу нас подадената ръка. Те искат автокефалност, което не можем да им дадем. Биха били самостоятелни в смисъла на автономност - тоест българският патриарх да бъде и техен глава", сподели божият служител.

Борислав РАДОСЛАВОВ

Реклама
Реклама
Реклама