Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6564211 www.bgdnes.bg

Почват строежа на храма на дядо Влайчо

Без свещеници ще премине тържествената първа копка на храма на пророка дядо Влайчо. Това заяви пред "България Днес" кметът на Нова Загора Николай Грозев, който е инициатор за построяването на комплекса в сливенското село Коньово.


"Църквата не приема нашата идея и затова няма да изпрати представители на първата копка", обясни градоначалникът.

Реклама


Дядо Влайчо е местен пророк, за когото се твърди, че е по-силен от Ванга и който е помогнал на много хора. Предсказва и познава смъртта на Георги Димитров, след което е арестуван като враг на народа. Шест години лежи по лагери, включително в Белене. Познава всичко, което казва, предвещава много точно съдбата на Людмила и Тодор Живкови. Предсказва преврата на Горуня и други събития. Дядо Влайчо е пълен аскет, умира, без да докосне жена, на 87 г.

Началото на строителството на мемориалния комплекс в негова чест ще бъде поставено на 6 декември. Тогава ще бъде разбита бутилка червено вино в греблото на багера и изграждането ще започне. "Планирали сме да засадим два бора, както и да вградим 4 камъка в строежа, за да издържи дълго време. Плановете ни са комплексът да бъде тържествено открит на 15 август 2019 г. - Голяма Богородица. Датата не е случайна - тогава дядо Влайчо има рожден ден", обясни Грозев.

В проекта е предвидено още да се построи чешма, както и изграждането на алея с ангели, по която да се влиза към основната сграда. Кът за почивка и малък параклис са сред другите идеи на градоначалника, които предстои да бъдат реализирани.
"Разчитаме много на даренията, ще отделим средства и от бюджета. Благодаря много и на вашия вестник, че отразя целия процес по изграждането. Това също ни помага", коментира Грозев.


"Идеята да се вдига храм на името на пророка, било той дядо Влайчо или друга личност, която не е светец, е безумие. Светата обител може да бъде изградена в памет на определен човек, но името й трябва да бъде сходно със светеца, на който така нареченият пророк се е молил. Ако предпочитаният от него светец е бил свети Илия, храмът трябва да се казва "Свети Илия". Това заявиха пред "България Днес" от Светия синод по повод строителството на мемориалния комплекс.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама