Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6565646 www.bgdnes.bg

Учени откриха неочаквани обстоятелства, свързани с измирането на динозаврите

Учени от Импириъл колидж в Лондон установиха, че падането на астероид на Земята, което погубило динозаврите, е имало по-лоши последствия, отколкото се смяташе досега, съобщи Лента, цитирана от БТА.

Заключенията на учените са, че тъй като небесното тяло се врязало под ъгъл в земната повърхност, било изхвърлено огромно количество сяра в атмосферата.

Реклама

По-рано се смяташе, че астероидът паднал под ъгъл 90 градуса на днешната територия на полуостров Юкатан. Резултатите от изследването, извършено по време на сондажни работи на дъното на Мексиканския залив, където се намира част от древния кратер Чиксулуб, обаче показват, че ъгълът на падането бил около 60 градуса. Във въздуха било изхвърлено три пъти по-голямо количество сяра, отколкото сочеха предишните преценки.

Серните газове допринасят за охлаждане на атмосферата. В резултат температурата на въздуха на земната повърхност се понижила с 26,7 градуса Целзий за денонощие. Астероидната зима продължила няколко години, докато прахът не се свлякъл. Но охлаждането на океаните продължило по-дълго - около век. Това довело до измирането на много видове морски организми, включително ихтиозаврите и главоногите мекотели амонити и белемнити.

Резултатите от изследването са публикувани в Science Alert.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама