Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6565925 www.bgdnes.bg

Марешки: Поискахме помощ от Таяни за картела при горивата

Вчера на срещата с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни парламентарната група на "Воля" е поискала помощ за картела при горивата. Това обяви на брифинг в парламента шефът на "Воля" Веселин Марешки.
"Сравнително скучна среща беше. Опитахме да вкараме една точка, която според нас е изключително важна", каза Марешки. Според него в Румъния картелът е осветлен и наказан. Той даде примери с цени на горивата от октомври 2015 г. сравнени със същия месец.
Октомври 2015 г. цена на дизел за тон 447 долара. Продажната цена на дизела по бензиностанциите тогава е била 2,12 лв. за литър. Октомври 2017 г. международната цена на дизела е била 556 долара, а цените в София са били 2,03 лв. "Ние работим с много по-ниски маржове, но идеята не е да си правим реклама сега. Никой не може да допуска 50 стотинки марж. За това вчера се помолихме от ЕП да дойдат и да ни помогнат", каза Марешки. Комисията за защита на конкуренцията вече проведе проучване на пазара на горива и се произнесе, че картел в сектора в България няма.
Вчера председателят на Българската петролна и газова асоциация Валентин Златев обяви, че внасят сигнал в Комисията за защита на конкуренцията за дъмпинг от страна на компании на Марешки. Той даде пример с две фирми, които работят без печалба - едната с 1,8 млн. лв. загуби, а другата - с над 11 млн. лв. задължения. Зам.-председателят на парламента Веселин Марешки бе запитан няколко пъти по време на брифинга дали наистина работи на загуба, но не отговори. "На всички твърдения нелепи няма как да отговарям", заяви той. "Аз за разлика от депутата от БСП за България не мисля, че 80% от българския народ са дебили", продължи Марешки.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама