Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6566285 www.bgdnes.bg

790 бона губи хотелът на Първанов

На загуба от 790 хиляди лева е част от бизнеса на малкия син на президента Георги Първанов, показа проверка на "България Днес". Впечатляващата сума е натрупана от фирма "Стримон Спа", която притежава едноименния петзвезден хотел в Кюстендил, сочи финансовият отчет, публикуван в Търговския регистър. В дружеството 29-годишният президентски наследник Ивайло Първанов притежава 49,99 процента от акциите. Останалите са собственост на бившата секретарка на баща му и сестра на депутата от БСП Кирил Добрев Марияна.
Първанов-младши и Добрева купиха струващия според официални оценки 7,5 млн. лева луксозен хотел през 2015 г. Платената от тях цена бе 207 хиляди лева, разказа в свой репортаж Би Ти Ви. Обяснението за ниската сума на новоизлюпените бизнесмени бе, че поемат и дълговете за около 3 млн. лева. Дори и с тях обаче разликата между задължения и активи е на плюс около четири милиона, коментираха с недоумения сделката финансисти.


Хотел "Стримон" е известен като "Перлата на Кюстендил". Разположен е в центъра на града върху парцел с площ от 3899 кв.м. Застроената площ на хотела е 797 кв.м. Сградата е на четири етажа и разполага с луксозни стаи и апартаменти, басейн, спа център и фитнес.

Реклама


Самият Първанов призна, че инвестицията е рискова. Той имал увереност, че макар и млад, синът му Ивайло има достатъчно бизнес познания, за да изправи хотела на крака.
Две години по-късно резултатите на фирмата, собственик на хотела "Стримон Спа", по-скоро опровергават надеждите на бившия президент.
Според финансовия отчет луксозният комплекс е натрупал загуба за близо милион след сделката. За 2016 г. хотелът е на минус със 790 бона, а година по-рано цифрата е 248 хиляди лева. Това от своя страна се отразява и на общите задължения, които са над три милиона.


Основна част от тях са към банки. За да гарантират кредитите, двамата собственици са принудени да заложат други свои фирми. Отделно от това Първанов-младши и съдружничката му също влагат свои пари в бизнеса. Според отчета те са налели 948 хиляди лева. Парите са предоставени като заеми с годишна лихва между 8 и 9,5 процента.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама