Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6566418 www.bgdnes.bg

Руската радиация ни подмина

Имало замърсяване през септември, вече е чисто

"Няма радиоактивен облак над България. В края на септември - началото на октомври във въздуха беше регистриран радиоактивният изотоп рутений-106 на много места в Европа, включително и у нас, но в много ниска концентрация. Към днешна дата въздухът е чист и няма опасност за здравето на населението, не е и имало!"


Това обяви пред "България Днес" Людмила Симеонова от Агенцията по ядрено регулиране. Думите й са по повод признанието на Русия за замърсяване с радиоактивен изотоп, който се разпространи и в Европа. В много европейски държави, включително и у нас, бяха засечени минимални стойности на химичния елемент в периода от 29 септември до 4 октомври тази година.

Реклама


Допустимата стойност на този химичен елемент е 1900 мегабекерела на кубичен метър (mBq/m3). У нас са направени измервания в град Бухово, село Яна, Бургас, Враца, Плевен и Монтана. Резултатите сочат, че във въздуха действително има рутений-106, но той е в пъти по-малко от допустимата норма. Най-високото ниво, което е засечено, е в Бухово, където стойностите отчитат 29,1 mBq/m3. Към днешна дата въздухът е чист и няма следа от радиоактивни частици.


"От 4 октомври досега не е имало и в момента няма такъв изотоп във въздуха. Няма облак, няма регистриран рутений, нищо няма в момента!", категорична е Симеонова.


Рутений-106 се използва в преработката на ядрено гориво, както и в медицинските центрове за радиотерапия. Елементът е с изкуствен произход и не се среща в природата.
В края на септември Френският институт за ядрена безопасност пръв съобщи за облак с ниска радиоактивност, който идва от Русия. Оттам отричаха, но преди 2 дни признаха, че през въпросния период над южната част от планината Урал е засечена "изключително висока концентрация" на радиоактивни частици. Нивата му са се повишили до 986 пъти над нормата на замърсяване. Според апаратурата огнището е на 35 км от атомната централа „Маяк“, в която през 1957 г. имаше експлозия и изложи на опасни нива на радиация над 272 000 души.

Доли ТАЧЕВА

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама