Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6566810 www.bgdnes.bg

Пожалиха Митю Габъра за клането в Коиловци

Магистрати пожалиха един от най-възрастните пандизчии - 78-годишния Митю Габров и го пуснаха от затвора, научи "България Днес"! Бай Митю бе осъден за жестоко клане в плевенското село Коиловци, което се прочу с набитите френски командоси парашутисти преди пет години.
Две години по-рано, на 22 юни 2010 г., селото е потресено от брутално убийство. Намерен е трупът на 68-годишния Георги Иванов. Синът му Димитър го открива в къщата, проснат до вратата. Масата стояла неразтребена, като си личало, че е имало почерпка за трима. Стопанинът лежал намушкан с нож във врата. Нямало следи от кражба или взлом. Съседите казали, че не са чули нищо подозрително.
Полицаи от Пордим извършили оглед на местопрестъплението и установили, че по тялото има две прободни рани в областта на врата. На тялото е направена аутопсия в Катедра съдебна медицина - Плевен. Ченгетата разпитали хората от селото и сглобили пъзела от фаталния ден.
Те разказали, че са видели през деня Митю Габъра и негов приятел да цепят дърва на Георги. След като свършили работата, домакинът ги поканил на трапезата. Тримата обърнали шише ракия, а секачите си тръгнали развеселени. Габъра стигнал до дома си, но го глождела мисълта, че домакинът разполага с пари. Затова взел нож и се върнал. Заплашил Георги да му даде парите, но останал недоволен от малката плячка. Тогава замахнал към него и забол нож в гърлото му.

Митю Габров затрил човека, който преди това го хранил и поил, установило разследването. Още на следващия ден разследващите го викат на разпит. Пред тях той прави пълни самопризнания и разказва подробности от инцидента. Бай Митю е арестуван заедно с 53-годишния си авер, който бил осъждан за кражби. Това е първото убийство в Коиловци от 10 г. насам, споделя тогава кметът на селото Красимир Иванов.
Убитият Георги не е бил конфликтна личност, а най-обикновен човек, не е разполагал с големи финансови възможности, разказват негови съседи. За убийството му на първа инстанция Митю Габров получава 3 г. условно, като магистратите приемат, че е бил нападнат от жертвата и е действал при неизбежна отбрана.
В крайна сметка Габрата е осъден на 10 г. затвор, като се отчитат смекчаващите обстоятелства, като напредналата му възраст и самопризнанията. След като излежал 5 години и 5 дни, той пуска молба за предсрочно освобождаване. Магистратите приемат, че той е излежал повече от половината си наказание, както и че се е поправил в зандана. В Софийския централен затвор е бил награждаван два пъти и нямал дисциплинарни нарушения.
"От сърце ви моля да ме пуснете, няма да живея с орлите. Трудно ми е да поддържам хигиена в затвора, имам проблеми с простатата и с уринирането", призна бай Митю пред съдия Вера Чочкова. Тя се смили над стареца, който докуцука до залата с бастун, и го пусна да се върне при близките си.

Аделина ГЕОРГИЕВА

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама