Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6567793 www.bgdnes.bg

3 дни отпуск, ако откажеш цигарите

Иво АНГЕЛОВ

Бонус от 3 дни отпуск ще получават служителите на община Смядово, които не пушат в работно време. Нетрадиционната идея е на кметицата Иванка Петрова.


"Прочетох, че в Япония има подобна практика, и реших да я приложа в нашата малка община. Преди това се посъветвах с инспекцията по труда, като беше уточнено, че идеята няма законови пречки и не е дискриминационна. Целта ми е да стимулирам непушачите", коментира пред "България Днес" Петрова.

Реклама


И допълни: "Вече получих обвинения, че по този начин изкарвам пушачите мързеливи. Нямам такъв умисъл, но се съгласете, че има хора, които в работно време притичват да запалят цигара и дори се крият. Всяко ходене за пушене през половин час е загуба за работния процес".


Предложението на кметицата ще бъде заложено като клауза в колективния трудов договор, който ще влезе в сила от 1 януари догодина. Дните ще бъдат добавени към полагащия се годишен отпуск. В другите институции - като защитеното жилище и дома за стари хора, които са към общината, също ще се даде възможност на хората, които не пушат в работно време, да ползват допълнителен отпуск. Те ще трябва да попълнят декларация, че се отказват да пушат в района на местоработата си от 8 до 17 ч.

"Засега малък брой служители на общината са заявили, че няма да пушат, за да получат допълнителен отпуск. Но съм им дала време през декември да си помислят. В края на другия месец ще се съберем и всеки желаещ официално ще подпише декларация", обясни Петрова.


По неофициална информация почти половината от 80-те души, които са на договор към общината, са любители на цигарите.


Кметицата на Смядово се надява идеята й да има положителен ефект върху хората. "Представете си, че наш служител иска да откаже цигарите, то тази мярка ще му помогне и близките му, които го чакат вкъщи, ще му се зарадват. Не се интересувам какво правят хората извън работното място, но ако така им помогна, ще съм щастлива. Приемам се за човек с иновативно мислене, който работи с млад колектив. Искам да покажа, че една малка община също може да дава полезни идеи за работния процес", добави Петрова.

Реклама
Реклама
Реклама