Реклама
https://www.bgdnes.bg/sol_i_piper/article/6569063 www.bgdnes.bg

Модният корифей Страхил Гановски: Тамара лъже, че е Мис София

Резил! Мис България да ходи на "Мис Бикини"

Кой е той
Страхил Гановски е първият организатор на конкурс за красавици у нас - "Мис Родина" през 1988 г., когато победителка става Соня Васи. В момента той държи лицензите за "Мис Свят" и още девет световни конкурса. Преди години Гановски бе дясната ръка на Иван Славков. Дълги години е работил в БНТ.

- Г-н Гановски, хареса ли ви изборът на Тамара Георгиева за новата Мис България?
- Разбира се, че съм потресен. Аз съм на мнението на Жени Калканджиева, която каза: "Конкурсът е частен". Това обяснява всичко - т.е. шефката на конкурса може да си прави каквото си реши с него и не може да се съобрази с ничие мнение. Не е и длъжна. Тя си има финансови интереси и е нормално в една такава ситуация да предпочете да вземе едни пари, отколкото да направи обективно класиране. И това се случва с всички конкурси в България. Не само с този. Проблемът обаче е в първото място на момичето. Разбирам да избереш девойка, която ти харесваш, а не другите, няма проблем. Но ако си поне малко интелигентен, не слагай на второ и трето място уникално красиви жени, които до първата изглеждат нелепо. И тя, и те. Ами сложи някои по-грознички, така че тя да изпъкне някак. Втората и третата бяха уникално красиви девойки. Аз бих ги изпратил на всеки световен конкурс, защото имат всички данни да го спечелят. Същественият проблем обаче е друг. След този конкурс ние нанасяме изключително лош имидж на конкурсите като цяло у нас. А най-красивите момичета са тук. Аз съм обиколил целия свят - в Каракас съм бил, Венецуела, Филипините, къде ли не, там не съм виждал хубаво същество с дни, а тук само като се разходиш по "Витошка", ще се хванеш за главата - коя от коя по красавици. Питам аз, при следващите конкурси, които ще правим и ние, пък и Папазова. Кое момиче ще го пуснат родителите или гаджето например, като знаят, че всичко е предварително нагласено, конкурс с предизвестен край. Ами то тогава да спрем да правим подобни конкурси. Разваля се имиджът на България, това е срамота.

Реклама


- Вие държите правата на 10-те най-големи конкурса у нас - "Мис Свят", "Мис Юнивърс", "Топмодел на света" и т.н., и вашите момичета отиват на световни конкурси. А къде отива сегашната Мис България 2017 г.?
- Отива на "Мис Планет" в Грузия, при това на конкурс, организиран пак от Ирина Папазова. Тя е и лицензиантът на "Мис България". Освен на него отива и на "Мис Бикини". Може ли да пратиш най-красивото момиче на страната на "Мис Бикини"? Това е подигравка. След това сигурно догодина ще ги пращат на "Мис Малко дупе". Може ли такава подигравка с българките?


- А вярвате ли на думите на фотографа, който казва, че видял в протоколите и журито било единодушно, че трябва Мис Бургас да спечели?
- Аз не съм сигурен, че въобще е имало протоколи. Или ако ги е имало, Ирина ги е взела и ги е изхвърлила. И за какво изобщо й е жури? Да, те са красиви момичета, но самата Ирина Папазова ги е направила "Мис". Е, те как ще застанат срещу нея със собствения си глас? Никак. При нас на "Мис Свят" в конкурса жури бе проф. Людмил Стойков, шефката на "Ивет фешън", Коко, най-добрият фотограф, и много други. Аз мога ли да кажа: "Професоре, дайте да изберем тази и тази". Ами нали човекът си има име и имидж, да не е луд да участва в подобни излагации? Журито трябва да е от известни корифеи в областта на модата, хора естети. Не може да слагаш хора, които реално нямат право на глас.


- В интернет коментират и евтината обстановка, в която се провежда конкурсът - измачкани покривки, пластмасови чашки.
- Ами така е. От конкурс на конкурс на "Мис България" нивото пада. Това е странно за мен. Добре, частен конкурс е, но след като имаш името на България в него, пък не трябва ли да има някой, който да контролира какво се случва с подобен тип конкурс. Примерно да се осъществи той под егидата на министъра на културата? В много страни е така. Да направи конкурс между няколко фирми например и на една от тях да възложи да направи "Мис България". И първата да отиде на най-престижните - "Мис Свят" и "Мис Вселена".


- Преди дни завърши "Мис Свят", на който присъства нашето момиче Вероника Стефанова.
- Да, участваха 130 страни. Около 130 страни го излъчваха в телевизиите си, а у нас никакъв интерес. Отделно за първи път на него пя Кристиян Костов, момчето което се класира втори на "Евровизия". Това е световна сцена, на която се качи. Някой да го отрази в България? Имаше само информация на колонки във вестниците. А всички пишат за Мис България.


- Защото се води най-красивата българка.
- Ама тя не е най-красивата, този конкурс е никакъв. Трябва да се регулира някак това нещо.


- Тази година бяхте поканили президентшата Десислава Радева да подкрепи нашата участничка на "Мис Свят".
- Да, бяхме й направили програма в Китай, да се срещне с президентшата там. Чакахме г-жа Радева, но за съжаление идването й с нас се осуети.

Реклама


- А помните ли други скандали преди години, свързани с "Мис България"?
- Винаги е имало скандали, но никога момичетата не са били грозни. Аз помня и смешни случки, например с Евгени Минчев. Когато навремето правихме "Мистър България" и когато избрахме едно момче, Евгени се изказа: "Страхо, вие избрахте Селин Дион първи". Сега на мен ми се иска да му кажа: "Сега "Мис България" е Селин Дион, Евгени. Същата е.


- А вярвате ли в това, че нейната снаха - известната дизайнерка Катя Роуз, е платила за короната на Тамара? Всички знаем, че момичето работи в бутика й и ходи със сина й.
- Разбира се, че не трябва да е така. Миналата година лично на мен ми даваха 20 000 лева, за да направя едно момиче първо. Не ги взех, отказах. За 20-30 хил. лева да рушиш своя имидж, особено в тази област, това е непонятно. И при мен всички момичета, които са участвали, са били от най-красивите в света. Направил съм "Мис" - Ивайла Бакалова, Ваня Пейчева, Соня Васи бе първата, която изпратих на "Мис Свят". Оттам на нея й тръгна кариерата нагоре. След това се снима в "Плейбой". Никога не е имало наддавания за момичетата.


- Каква е ползата на тази Мис България, след като няма да отиде на голям световен конкурс?
- Ползата е единствено финансова за фирмата, която прави конкурса. Но аз пак казвам - мъчно ми е за момичетата в България. Но и друго искам да кажа - Тамара лъже, че е Мис София. Аз държа лиценза за "Мис София" и такава девойка изобщо не е участвала на него. Е, как стана тая работа, като аз не знам? Не е имало и такъв конкурс. Как така я обявяват за Мис София, като не е участвала?


- Папазова казва, че била правила "Мис София България".
- Ха-ха-ха, и кога го правила? Няма такова нещо. Глупости. Това ми напомня за една смешка преди години, когато на един кастинг при мен дойде един бизнесмен и вика: "Това е Мис Пампорово". Казвам: "Ама тя няма данните бе, човек. Тя е 1,20 см". А той: "Страхо, какво да правя, само тя се яви на конкурса, бе".


- Кога бяха най-истински конкурсите?
- Когато аз и Жени Калканджиева ги правехме. Но откакто Жени се оттегли от бизнеса, за мен "Мис България" е пълна глупост.


- Преди години и вие сте били представител на "Мис България"?
- Да. По онова време с покойния Иво Божков, който тогава беше журналист във в. "Поглед", решихме да направим конкурс "Мис България", който по-късно стана "Мис Родина". Аз отидох при Батето и му казах. Той веднага пое: "Окей!, вика. Действайте!". За пръв път събрахме всички културни институции - творческите съюзи на писателите, на художниците и т.н. Председател на организационния комитет беше Иван Славков, а вътре бяха още Стоян Стоянов от СБХ, от артистите - Васил Михайлов, изобщо - все известни хора. И те избираха миските, а не нечии пари.

Лили АНГЕЛОВА

Реклама
Реклама
Реклама