Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6570540 www.bgdnes.bg

Инж. Митко Димитров-Пайнера: Искам Преслава и Галена да се прегръщат

Инж. Митко Димитров (Митко Пайнера) е роден на 15 март 1953 г. в Димитровград.
През 1990 г. основава музикална компания "Пайнер" и се превръща в най-могъщия български продуцент. Към днешна дата най-популярните попфолк имена са в неговата фирма.

- Г-н Димитров, концертът за 16-ия рожден ден на телевизия "Планета" ще бъде на 28 ноември в Пловдив. Защо решихте да преместите събитието там от София?

Реклама


- Чувстваме се задължени към почитателите ни в Пловдив, които са особено темпераментни и емоционални и винаги са ни посрещали с южняшки възторг и ентусиазъм.


- Преди две години община Пловдив забрани провеждането на концерта за 25-ата годишнина на музикална компания "Пайнер" на Античния театър. Обиден ли сте на местната власт?


- Отказа е по-точната дума. Отказа да ни предостави площада и ни предложи да преместим концерта в Античния театър, който след това също ни отказа. След всички тези откази направихме концерта на централния площад в Стара Загора, където получихме съгласие и разбиране от ръководството и лично от кмета на града Живко Тодоров.


- Сега лесно ли успяхте да организирате мястото за провеждането на мероприятието?


- Получихме съгласие за зала "Колодрума". Надяваме се да няма откази, за да осъществим един прекрасен концерт с най-големите имена в най-популярния и емоционален жанр.


- В афиша за концерта липсват имената на Ивана и Глория. Каква е причината за отсъствията им?

Реклама


- При подготовката участието им в концерта е обсъждано и с двете, а отсъствието им е свързано с други техни ангажименти. Решението за това взехме заедно с тях.


- Моля да внесете яснота - Преслава и Галена в конфликт ли са? Събирали ли сте се тримата на обща среща, за да изясните ситуацията?


- Конфликт е силно казано. Явно ще се появяват още подобни слухове, поне докато не издадем тяхна нова дуетна песен. Желая изпълнителите на фирмата да са в добри взаимоотношения и когато се срещат по участия или в гримьорните по време на концерт, да има усмивки и прегръдки.


- Често се споменава за напрежение и между Фики и Галин.


- Двамата са изпълнители в различни стилове и с различен стайлинг. Няма никакви основания да възниква каквото и да е напрежение, но очевидно почитателите и на единия, и на другия обичат "да пресоляват гозбата".


- Когато имате изпълнители в конфликт помежду си, как постъпвате?


- Опитвам се да им обясня спокойно, че няма полза от дрязги и конфликти, защото това пречи на работата ни. Впоследствие и те самите го разбират и... всяко чудо за три дни.


- Райна все по-рядко има участия и записва нови проекти. Ще продължите ли да работите с нея?


- С Райна продължаваме да записваме фолклорни песни и имаме изключителен успех! Песента й "Тежко мина младостта" има рекорден брой гледания в Ютуб - близо 5 милиона, и е най-гледаната фолклорна песен досега. При такъв успех не се прекратяват договори. Продължаваме да работим.


- Бейби бумът не подмина и вашата фирма. Как се справяте с растящия брой на изпълнителките, които излизат в майчинство?


- Това си е повод за радост и винаги приветстваме едно такова тяхно решение. Въпросът си е до голяма степен личен, на самите изпълнители, а те отлично знаят, че винаги ще имат нашето одобрение. Отсъствието им е за кратко време и почти не се отразява на фирмената работа. По време на отсъствието им ние поддържаме интереса към тях чрез излъчването на видеоклипове и техни концертни изяви, за да са актуални и след завръщането си.


- Има ли нещо вярно в информацията, че певиците се съветват с вас, преди да забременеят? И само ако разрешите, тогава предприемат сериозната крачка.


- В България в момента има над четвърт милион млади семейства с репродуктивни проблеми. При тази ситуация трябва да не съм българин, че да забранявам?!


- Имате ли проблеми с изпълнители, които пеят на т.нар. черен пазар? Тоест не обявяват официално участията си и вземат целия хонорар за себе си.


- При подобни случаи те показват, че не се приемат като част от фирмата. При това положение ние сме принудени да преразгледаме или да прекратим договора им по тяхна вина.


- Силиконът победи ли гласа?


- Силиконът даде шанс да се забележи гласът. За съжаление хората слушат "с очите си". Но това не е характерно само за България, а и за цял свят. Няма нищо по-хубаво от естествения чар, а ако има намеса на пластична хирургия, то тя да е незабележима. Има много пеещи таланти, но никой не ги забелязва, защото в шоубизнеса на първо място е шоуто.


- Ще цитирам Радой Ралин - "Не ме е страх от министъра на културата, а от културата на министъра". Вас културата на министъра плаши ли ви?


- Абсолютно правилно е казано. Аз ще допълня: "...и дали ще има културата министър на всички българи независимо от техния етнос, вероизповедание и музикални предпочитания?!".


- Защо български песни не достигат до световните върхове и някак си оставаме в периферията на музикалния бизнес?


- Може би защото не правим песни, предназначени за англоезичната музикална аудитория, както правят в Румъния. Но песни като "Дай ми още" на Анелия имат изключителен успех в източната ни съседка Турция. Може би музикалният ни път към Европа минава през Босфора?! Наши песни звучат по радиостанции в Москва и другаде в Русия, Украйна, Молдова, а и в Централна Европа. Досега сме популярни най-вече в България, но голямото признание тук сигурно ще дойде, след като първо ни признаят навън.


- За Димитровград е написано: "Тук няма град - тук всичко е мечти". Сбъднахте ли най-голямата си мечта?


- Това е цитат от стихотворение на поета Пеньо Пенев, написано по време на бригадирското движение през 1949 година в момент на възторг и ентусиазъм. Резултатът е налице - има град. А относно мечтите ми... Ще отговоря с цитат също на Пеньо Пенев: "Не мечтая безсмъртие и пътища леки, а ватенка топла за зимния ден...". Да сме живи, здрави и да се радваме на живота.


- Имаше ли моменти, в които си казвахте, че сте поели по грешния път? И ако имахте отново възможност, как щяхте да изживеете живота си професионално?


- Имало е тежки моменти и сигурно пак ще ги има, но никога не съм мислил за спиране или за отказване. Защото не съм сам, защото имам поддръжката на всички наши изпълнители и на огромния брой почитатели на най-слушания жанр - попфолка, а и на традиционния фолклор.


- Догодина ще се възроди ли церемонията по раздаването на наградите на телевизия "Планета"?


- Наградите на зрителите на телевизия "Планета" и "Пайнер" обхващат само изпълнители и песни от каталога на фирмата. През последните години се опитахме да ги определяме по гласуванията и гледаемостта в интернет. Оказа се, че няма обективност поради хакерска намеса. При тези обстоятелства класациите и наградите се обезсмислят поне докато не намерим начин за ограничаване на подобен подход при гласуванията. Още нямаме твърдо решение, но нищо чудно и тази година да се разминем без годишни музикални награди.


- Ретро попфолкът се възроди. И музикалните почитатели се питат няма ли да създадете телевизия "Ретро Планета"?


- В Ютуб има всичко и подобна идея не е актуална.

Иво АНГЕЛОВ

Реклама
Реклама
Реклама