Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6585777 www.bgdnes.bg

Кишишев брани скандален митничар

Футболистът Радостин Кишишев спасява сочените за подкупни митничари от ГКПП Лесово! Героят от САЩ '94 се появи в спецсъда, за да свидетелства по делото срещу шефа на пункта Димитър Колев, началниците на смяна Георги Банев и Чавдар Дюлгеров и инспекторите Димитър Шопов, Илия Илиев и Йоланта Бозукова, видя "България Днес".
Бившият капитан на националния отбор изчака чинно реда си да свидетелства на пейка пред зала 3 на специализирания съд. Той бе посрещнат възторжено от съдия Виржиния Петрова и присъстващите в съдебната зала подсъдими и адвокати, като появата му предизвика и дъжд от футболни майтапи.
Кишишев разказа, че познава спрягания за тартор на групата Димитър Колев, тъй като са съседи в луксозна кооперация на ул. "Адам Мицкевич" в Бургас. "Аз живея на петия етаж, а той на седмия. Приятели сме. Споходи ни една съдба - аз съм вдовец, и той също. Жените ни бяха приятелки, но починаха от рак", изповяда се бившият защитник. Той уточни, че Колев се грижел за децата си, а когато трябвало да работи, ги водел при баба им Стефка в съседна кооперация.


Разпитът на футболиста навлезе в подробности заради тезата на обвинението. Козът на прокуратурата са двама агенти на ДАНС, за които се твърди, че месеци наред са наблюдавали митничарите да си разпределят парите от подкупи. Шпионирали от клон на банка, който се намирал на няколко десетки метра по диагонал от входа на блока. Именно в ниша до входа на кооперацията се смята, че Колев се е срещал с Банев за раздаване на плячката.

Реклама

По думите на Кишишев обаче няма как от банката, която е на около 70 метра, агентите да видят двама души, които са се намирали в нишата. "Всичко е въпрос на геометрия - от банката никой не може да види в нишата, камо ли да разпознае, ако има човек", категоричен бе Кишишев.
Той се бе подготвил със снимки на района, в който живее. Съдийката първо отказа да ги прегледа, но заради объркващите подробности й се наложи да се ориентира по фотосите за разположението на нишата. Бившият защитник показа удивителни способности по преценяване на разстояния.
"Добър съм с километрите, а Пената (Димитър Пенев – бел. авт.) разбираше от геометрия", пошегува се екснационалът. Той обясни, че до входа на блока се намира ресторантът му "Киш". Отивайки към заведението си, във фаталната вечер на 1 ноември 2014 г., когато е акцията срещу митничарите, той заварил Колев в тясното пространство до входа да си говори с още един човек, до тях имало и колело.
Според сведенията другият човек е бил Банев, който дошъл с колелото за среща с шефа си, за да му предаде заработените кинти. След като виждат, че му подава нещо, агентите пристъпват в действие. Колев се опитва да избяга и да изхвърли два пакета, но е закопчан. Признава за тайник в дома си, където са открити още около 100 хил. лв. в различна валута. Защитата му сочи, че парите са декларирани пред НАП. Радостин Кишишев разказа още, че заведението му разполага с две камери, едната от които не работела. Въпреки възможността да са заснели нещо, никой от полицията не потърсил футболиста във връзка със случая.


Печалба над 220 бона

Иззетите суми по време на операцията срещу митничарите са на обща стойност над 220 хил. лв. Парите се събирали на тайно място в пункта, известно единствено на началник-смените, които ги разпределяли, сочи обвинението. Месечно плячката варирала между 50 и 80 бона на смяна. От чужденците с леки автомобили групата взимала средно по 20 лв., а от шофьорите на камиони - по 10 лв. От тирове от страни извън ЕС исканият рушвет стигал и до 400 долара, за да се избегне щателна проверка.

Аделина ГЕОРГИЕВА

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама