Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6593210 www.bgdnes.bg

Арабинът Амир е мозъкът на аферата с лекарства

Арабинът Амир е мозъкът на разбитата от ГДБОП мрежа за нелегален износ на лекарства и пране на пари, обявиха пред "България Днес" запознати с разследването. При акцията на антимафиотите бяха обискирани десетки аптеки, болници и складове в цялата страна. Задържани са седем човека, включително и шеф на столична болница. Той е бил засечен при разследването да носи кашон с лекарства, изписани само по документи на болни.
Групата според ченгета действа от няколко години, а реализираните печалби са за над 100 млн. лева. За това време аферистите успяват да изградят стройна схема за кражба и последвала търговия с лекарства. Вербуваните специално лекари изписвали фиктивно лекарства на стотици болни. Огромна част от тях дори не подозирали, че са ходили на преглед. Специално наети хора след това купували изписаните медикаменти от аптеките, за което се вземали пари и от здравната каса. Впоследствие събраните огромно количество хапчета са изнасяни в Западна Европа и продавани няколко пъти по-скъпо. При друга схема тарикатите внасяли нелегално от арабските страни нерегистрирани у нас медикаменти. След тайно преопаковане лекарствата са изнасяни за страни от ЕС на четворно по-високи цени. Освен нелегална тази дейност на практика застрашава и живота на европейските пациенти поради съмнителния произход на медикаментите, коментират фармацевти.
При обиските на ГДБОП в няколко склада са открити десетки кашони с лекарства. Назначените експертизи тепърва ще доказват дали те са истински и какъв е произходът им.
Дейността си групата на Амир върти от няколко години, а срещу тях са подавани множество сигнали, обясниха запознати. Липсата на реакция от властите позволява на контрабандистите да натрупат печалби за над 100 млн. лева, обясняват разследващи.
Събраните доказателства сочат, че лидер на бандата е именно арабинът. Неговото име е Амир Мохамед според публикация в сайта на "Дарик радио".
Според разследващи роденият в Сирия аферист живее от години у нас. Пристига още като студент, а след като завършва фармация, се сдобива и с българско гражданство. Малко след това започва и бизнес с лекарства. Проверка в Търговския регистър показва, че на негово име се водят няколко фирми, притежаващи аптеки. Други няколко дружества, притежаващи складове на едро, се водят по документи, собственост на подставени лица на Амир, обясняват прокурори.
Схемата с лекарствата действа минимум от 2015 г. Според тогавашни публикации във вестник "Стандарт" участващите в аферата аптеки и търговци на едро са изкупили за няколко месеца нелегални медикаменти за милиони левове. В сделките участват фирми без лиценз и такива, регистрирани на името на неграмотни роми. Без грам притеснение отделни аптеки в Сливница и центъра на София успяват да натрупат месечни обороти за милиони левове при обичайни между 50-60 бона. Сигнали по случая тогава подават и депутати, но информация за реакция от тогавашния здравен министър Петър Москов и негови подчинени няма.
Паралелно с износа на лекарства шефът на групата Амир върти и схеми за източване на ДДС, обясняват запознати. Спецченгета разкриха, че арабинът в момента е обвиняем за афера на стойност няколко милиона лева. Процесът се гледа в специализирания съд. Отделно срещу Амир има и още няколко разследвания за подобни схеми.

Още нямат обвинения

Макар и задържани при гръмко огласена акция на ГДБОП, Амир и аверите му все още нямат обвинения, обявиха от спецпрокуратурата. Причината е огромният обем документация, която се анализира от екипа прокурори и финансови експерти. Обвинители обясниха, че обработката на доказателствата трябва да приключи до няколко дни. Дотогава трябва да са готови и разпитите на стотици свидетели, сред които и мними болни, на чието име са изписвани лекарства. Едва след това срещу групата на Амир ще бъде повдигнато обвинение и ще се иска постоянният им арест.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама